Overheidsdierenartsen helpen CLAW 50 honden te steriliseren

CLAW Sterilise

Community Led Animal Welfare (CLAW), het IFAW-project in Zuid-Afrika, heeft sinds de tragische dood van dierenarts Saskia Karius moeite om de sterilisaties voor dieren uit de townships door te laten gaan.

De dankbaarheid was dan ook groot toen CLAW-directeur Cora Bailey een aanbod kreeg van de Gauteng State Veterinary Services om twee dagen sterilisaties te komen uitvoeren in de kliniek in Durban Deep.

Aangezien Cora die week andere verplichtingen had, toonde dierenartsassistente Angela Voyiatzakis zich bereid de inzet van de overheidsdierenartsen in goede banen te leiden.

Vorige maand denderde er vroeg in de ochtend een konvooi voertuigen door de poorten, waaronder twee grote, compleet uitgeruste mobiele klinieken. En binnen een oogwenk waren er tenten opgezet, was de apparatuur klaargezet (waaronder een generator, die niet nodig was dankzij het nieuwe zonne-energiesysteem van CLAW), en waren de dierenartsen klaar om te beginnen.

Beide dagen waren er zo'n acht tot elf dierenartsen aan het werk die hun maatschappelijke werkplicht vervulden. Daarbij werden ze niet alleen bijgestaan door meer ervaren dierenartsen in dienst van de Gauteng Veterinary Service, maar ook door dierenartsen Eric Mimbo en Blessing Chiriseri, die tijdelijk waren geleend van de Mdzananda-kliniek.

Dit jaar is het voor pas afgestudeerde dierenartsen in Zuid-Afrika voor het eerst verplicht om eerst een jaar maatschappelijk werk te doen voordat ze hun reguliere loopbaan in de particuliere of publieke sector starten.

En dit evenement bij CLAW laat duidelijk zien welke voordelen zo'n injectie van jeugdig enthousiasme in deze overheidsdienst biedt!

Het evenement was aangekondigd bij de lokale bevolking en het terrein van de kliniek liep al snel vol met honden die voor een sterilisatie werden gebracht. Alles verliep soepel, met uitzondering van één triest geval op dag twee.

Er werd een teefje binnengebracht met een ernstig geval van TVT, of een overdraagbare venerische tumor bij honden. Deze seksueel overdraagbare aandoening is nog een extra reden om je hond te laten steriliseren/castreren.

Zoals Angela het verwoordde: "Het trieste is dat ze waarschijnlijk geen TVT zou hebben gekregen als ze eerder was gesteriliseerd."

De operaties waren een groot succes en werden uitgevoerd onder vrolijk gepraat over en weer en met assistentie van CLAW-medewerkers, zoals dierenartsassistente Maidei Musingarabwi, Cedric Majakwara en Freedom Ndlovu.

Op de eerste dag werden 30 honden gesteriliseerd en op dag twee groeide dit aantal tot een totaal van 53 dieren. Beide dagen waren een groot succes: al deze dieren zullen niet langer bijdragen aan de vicieuze cirkel van ongeplande puppy's, die een zwaar leven op straat tegemoet gaan, waar ze lijden onder ziekten en ondervoeding. De Gauteng Veterinary Service zal ook in de toekomst altijd welkom zijn bij CLAW!

--MS

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie