Ontmoet de baanbrekende Masai-vrouwen die de wilde dieren van Amboseli beschermen

Team Lioness in Kenia

Rondom het Amboseli National park van Kenia ligt bijna 150.000 hectare aan gemeenschappelijk land wat door zowel mensen als wilde dieren wordt gedeeld. De Olgulului-Ololarashi Group Ranch (OOGR) ligt binnen het gedeelte van het land met de meeste biodiversiteit, waardoor het zeer kwetsbaar is voor bedreigingen zoals stroperij, conflicten tussen mens en dier en het smokkelen van wilde dieren. Er is nu een team van acht jonge Masai-vrouwen die het voortouw neemt in het opkomen voor de bescherming en veiligheid van deze dieren, terwijl ze tegelijkertijd helpen meer vrouwen bij natuurbehoud te betrekken.

Team Lioness is een van de eerste rangereenheden in Kenia die volledig uit vrouwen bestaat. Ze zijn lid van de Olgulului Community Wildlife Rangers (OCWR), die wilde dieren beschermen vanuit zes thuisbasissen en een mobiele eenheid via het tenBoma-project van het IFAW, een innovatief initiatief voor de bescherming van wilde dieren.

“In dit grote gebied van Amboseli, was bij mijn weten slechts een van de ongeveer 300 wildlife-rangers een vrouw,” zegt luitenant-kolonel Faye Cuevas, senior vicepresident van het IFAW. “Er was duidelijk behoefte aan.”

Door middel van een intensieve toetsing door een panel van vertegenwoordigers van tenBoma en de Directeur van Veiligheid van OCWR, zijn de vrouwen van team Lioness geselecteerd op basis van hun academische prestaties en fysieke kracht, alsook omdat ze hebben bewezen betrouwbaar, gedisciplineerd en integer te zijn.

Als eerste vrouwen die zich bij de OCWR-rangers hebben aangesloten, brengen deze recruten van team Lioness een nieuw perspectief met zich mee en een andere ervaring met wilde dieren dan hun mannelijke collega's,” zegt Cuevas. “Ze vormen belangrijke stemmen in de bescherming van wilde dieren en om gemeenschappen weer te laten realiseren dat er voordelen zijn aan het delen van het land met de prachtige grote katachtigen en andere wilde dieren die in het gebied van de OOGR leven.”

De recruten zijn 19 tot 26 jaar oud en zijn allemaal de eerste vrouwen binnen hun families die werken. Voor velen van hen veranderde deze kans om zich aan te sluiten bij team Lioness hun leven: over het algemeen gaan Masai-meisjes met 10 jaar van school af. Zelfs onder Masai-vrouwen die langer geschoold worden, hebben velen van hen maar weinig kansen om een baan te vinden of financieel onafhankelijk te worden.

“Het is zeldzaam dat Masai-vrouwen een middelbare schoolopleiding afronden,” zegt Cuevas. “Maar alle leden van team Lioness hebben het equivalent van een middelbare schoolopleiding in de VS en geen van hen heeft eerder een betaalde baan gehad. Het is dan ook baanbrekend.”

OOGR ligt op de grens van Kenia en Tanzania en is een groot gebied met land van traditionele Masai-gemeenschappen en omvat bijna het volledige Amboseli National Park. In het ecosysteem van Amboseli bevat het OOGR alleen al 90% van alle habitats en migratieroutes van migrerende wilde dieren, inclusief de 2.000 olifanten die in het park leven. Het hoefijzer rondom Amboseli is een essentiële route voor de migratie van olifanten: iedere olifant die het nationale park verlaat reist door dit gebied, of het nu een zuidelijke of noordelijke migratieroute is.

“Omdat wij onze natuur beschermen, zijn er dieren,” zegt Loise, een ranger van team Lioness. “Dankzij wilde dieren is er internationale uitwisseling. Als ranger weet ik nu hoe ik dit aan andere vrouwen kan doorgeven. Ik wil graag anderen in onze gemeenschap helpen en het goede voorbeeld geven. Ik werk en daar ben ik heel blij mee.”

Andere wilde dieren zoals giraffen, leeuwen, luipaarden, cheeta's, bavianen, zebra's, buffels en vervets leven ook in de OOGR en Amboseli. Doordat Amboseli zo dicht op een poreuze grens met Tanzania ligt, gecombineerd met bedreigingen zoals stroperij, vergeldingsacties en het smokkelen van wilde dieren en hun lichaamsdelen, zijn alle wilde dieren in dit gebied potentieel in gevaar. Team Lioness en de OCWR-rangers vormen de frontlinie in het beschermen en veilig houden van wilde dieren in dit grote gebied.

“We moedigen de gemeenschap aan om voor de dieren te zorgen, want als er in onze gemeenschap een leeuw in een boma of in ons dorp terechtkomt, wordt deze door de gemeenschap gedood. Dus we proberen ze het belang van de dieren te laten zien en te zorgen dat ze dit begrijpen,” zegt Sharon van team Lioness.

Team Lioness ondergaat initiatietraining bij de OCWR-rangers, gevolgd door een basistraining als ranger gedurende 21 dagen, waarbij ze worden geïntegreerd in de zes basissen binnen de OOGR. Naast het ondersteunen van veiligheidsoperaties voor wilde dieren in het gebied is een groot deel van de missie van team Lioness het benaderen van Masai-vrouwen en zorgen dat de gemeenschap investeert in natuurbehoud door scholen te bezoeken en de gemeenschap erbij te betrekken.

“Door deel te zijn van team Lioness laat ik zien dat vrouwen kansen hebben,” zegt Purity, een ranger van team Lioness. “Ik doe vaardigheden en kennis op over natuurbehoud en hoe ik wilde dieren kan beschermen. Ik zal teruggaan naar mijn gemeenschap en ze het belang leren van natuurbehoud en het ze door mijn ervaring laten zien. Als je die leeuw doodt, dood je jouw toekomst.”

De aanwezigheid van team Lioness heeft een vraag gecreëerd in sommige Masai-gemeenschappen voor meer vrouwelijk leiderschap in initiatieven voor natuurbehoud en oproepen voor meer vrouwelijke rangers.

Het nieuws over team Lioness gaat in de Maasai-gemeenschap rond als een lopend vuurtje,” zegt Cuevas. “Een oudere Masai-vrouw van buiten de OOGR woonde een plaatselijke vergadering van de gemeenschap bij en zei “Ik daag ons als Masai uit om te zorgen dat van elke vier rangers die we inhuren, er één een vrouw is.” Het is echt ongelooflijk. Iedereen op de hoogte stellen zorgt ervoor dat we door kunnen gaan om via tenBoma rangers in staat te stellen om voorspellend te kunnen handelen en schade en leed te voorkomen bij zowel wilde dieren als de gemeenschap die hun land met hen deelt in het grote gebied van de OOGR.”

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie