Onderzoekseenheid pakt notoire Zambiaanse stropers op

De stropers met de slagtanden van anderhalve meter die door de Wildlife Crimes Investigations Unit (WCIU) in beslag zijn genomen. FOTO: © Roger Allen

De Wildlife Crimes Investigations Unit (WCIU) heeft pasgeleden drie notoire stropers opgepakt, naar aanleiding van een risicovolle grensoverschrijdende undercoveroperatie in Malawi en Zambia. De WCIU is een gezamenlijk initiatief van Malawi’s Department of National Parks and Wildlife en de politie; het IFAW verleent financiële steun en verzorgt de training van de eenheid.

De krant de Daily Mail was ter plaatse om het exclusieve verhaal te verslaan. De hele operatie werd van de hinderlaag tot aan de arrestaties bij de grens tussen Malawi en Zambia vastgelegd op foto's die een beeld schetsen van de dramatische gebeurtenissen.

Het undercoveronderzoek resulteerde in de inbeslagname van twee olifantenslagtanden van anderhalve meter lang, met een astronomische waarde op de zwarte markt. Doordat er genadeloos gejaagd wordt op olifanten met grote slagtanden, zijn slagtanden van dit formaat een zeldzaamheid geworden.

Auteur Mike Labuschagne, hoofd Technische Handhaving bij het IFAW, met ivoor en wapens die bij arrestaties in de afgelopen 18 maanden in beslag zijn genomen. FOTO: © Roger Allen

De slagtanden zijn afkomstig van een 40 jaar oude stier, die een essentiële rol vervulde binnen zijn kudde. Ik ben bang dat dit in genetisch opzicht een enorm verlies is voor het Zambiaanse ecosysteem, met gevolgen voor toekomstige generaties olifanten in het gebied.

Een foto van de 40 jaar oude stier die door de gearresteerde stropers werd gedood. FOTO: © Roger Allen

Deze undercoveronderzoeken en -operaties die door het IFAW worden uitgevoerd, kunnen uiterst gevaarlijk zijn en zijn alleen mogelijk dankzij samenwerking met en bijstand van meerdere instanties. Het team dat de aanhouding van deze invloedrijke stropers verrichtte, bestond uit undercoveragenten van de Malawiaanse én de Zambiaanse politie, en leden van de Departments of National Parks and Wildlife (DNPW) van beide landen. Slechts enkele uren vóór de arrestaties had een informant het team verteld dat deze mannen recent gestroopt ivoor probeerden te verkopen.

In de korte tijd dat we hier nu aanwezig zijn, hebben we een duidelijke afname in het aantal stropersincidenten gezien. We opereren sinds 2015 in het gebied Malawi/Zambia en in die korte periode hebben we al ruim 200 aanhoudingen verricht en ivoor van meer dan 300 olifanten in beslag genomen.

Deze operatie is slechts één voorbeeld van het soort werk dat gedaan wordt door het IFAW en zijn partners. In samenwerking met de DNPW's van Malawi en Zambia heeft het IFAW gezorgd voor een sterk vertegenwoordigde rechtshandhaving in de twee landen. En het zijn dit soort samenwerkingen die de WCIU van het IFAW in staat stellen dagelijks de strijd aan te gaan met het complexe netwerk van de illegale handel in wilde dieren en verandering te brengen in de manier waarop in Malawi wordt aangekeken en opgetreden tegen wildlifecrime.

--ML

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime