Nieuwe mobiele dierenkliniek in Mexico kan meer dieren dan ooit bereiken

De nieuwe mobiele dierenkliniek en medewerkers in Playa del Carmen, Mexico.

In het najaar van 2010 reden projectleiders Joaquin de la Torre en Erika Flores door Playa del Carmen, Mexico, toen ze langs de weg een hond zagen staan die een en al wanhoop uitstraalde.

Als ze schoon was, zou ze wit geweest zijn. Op dat moment zag ze echter grijs van het vuil.  Rozerode zweren en kale plekken huid bedekten haar lijfje, veroorzaakt door teken en onbehandelde infecties.  Ze was zo verzwakt en uitgehongerd dat ze nauwelijks nog kon staan. Toen Joaquin en Erika haar naderden, ontdekten ze dat het dier zo radeloos van de honger was dat ze van het kadaver van een andere aangereden hond was gaan eten.

Joaquin en Erika namen deze hond mee naar huis en noemden haar Esperanza, het Spaanse woord voor “hoop”.

Ruim twee jaar later is zij nog steeds een inspiratiebron voor ons werk in Mexico.

Zij staat symbool voor alle honden en katten die hoop op een nieuwe kans koesteren – voor de dieren in het overheidsasiel en lokale opvangcentra, maar ook voor al die zwervertjes die zonder baasje op straat rondlopen.

Esperanza herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om mensen liefde en zorg voor dieren bij te brengen, om medische hulp toegankelijk te maken voor alle dieren, en om te bedenken hoe we honden, katten en mensen gelukkig en gezond kunnen laten samenleven.

We werden twee weken geleden wel heel indringend herinnerd aan Esperanza's verhaal en naam, toen het IFAW ( International Fund for Animal Welfare) de nieuwe mobiele dierenkliniek voor ons project in Playa del Carmen, Mexico, kocht.

Aan deze investering gingen jarenlange inspanningen en maandenlange voorbereidingen vooraf, mogelijk gemaakt door de vrijgevigheid van IFAW-donateurs over de hele wereld.

We hebben deze mobiele unit niet alleen kunnen kopen, we hebben hem ook volledig kunnen bevoorraden – met brancards, hondenriemen, injectienaalden, antibiotica, alles wat er nodig is.

Samen met onze partnerorganisatie Coco’s Cat Rescue gaat de mobiele kliniek voorzien in de vitale behoeften, die we tijdens een lange periode van voorbereiding in kaart hebben gebracht. Via de kliniek gaan we bijvoorbeeld noodhulp bieden aan al die dieren die zonder baasje en gewond op straat worden aangetroffen. Ook gaan we er dieren uit arme wijken mee vervoeren naar Coco's sterilisatiekliniek en basale veterinaire zorg bieden in naburige dorpjes en geïsoleerde Mayagemeenschappen.

Daarnaast gaat de kliniek op bezoek bij scholen en wordt hij ingezet bij campagnes om verantwoorde zorg te promoten, honden die door het overheidsasiel zijn gevangen met hun baasjes te herenigen, en ondersteuning te bieden bij castratie- en sterilisatiecampagnes.

Als een van de snelstgroeiende steden van Latijns-Amerika neemt de bevolking van Playa del Carmen alsmaar toe, en daarmee ook het aantal honden en katten.

Uit eerdere schattingen blijkt dat deze stad waarschijnlijk tienduizenden huisdieren telt. De mobiele kliniek zal het dus nog jarenlang erg druk gaan krijgen, verwachten we.

Maar terwijl we samen met Coco’s Cat Rescue de mobiele kliniek runnen, liggen ook de andere belangrijke onderdelen van ons project niet stil.

We hanteren een veelomvattende aanpak, die ook noodzakelijk is als we de levens van honden en katten in Playa del Carmen nu en in de toekomst willen verbeteren.

Onderdeel van deze aanpak is dat we doorgaan om de gemeenschap bij onze plannen en de uitvoering daarvan te betrekken, ons verdiepen in de problemen die er leven en samenwerken aan het bedenken van oplossingen.

Door dieren de nodige zorg te bieden, zoveel mogelijk samen met de gemeenschap, willen we een eind maken aan dierenleed door de problemen bij de wortel aan te pakken.

We gaan inzetten op duurzaam, diervriendelijk beheer van de honden- en kattenpopulaties, en intussen werken aan een klimaat waarin men bereid én in staat is om dieren fatsoenlijk te verzorgen.

Voorlichting en praktische hulp, ontwikkeling van beleid, goede communicatie en netwerken om capaciteit te ontwikkelen – het zijn allemaal onmisbare elementen.  In de komende maanden en jaren gaan we ons werk evalueren en de bevindingen gebruiken om onze activiteiten en werkwijzen te verbeteren.

Esperanza mag tegenwoordig dan een droomleventje leiden als permanent lid van het gezin van Joaquin en Erika, elke dag weer zijn er honden en katten net als zij die hulp nodig hebben.

We zien er ontzettend naar uit om met de nieuwe mobiele kliniek meer dieren dan ooit te gaan helpen en deze ongelooflijke aanwinst in te gaan zetten naast al het werk dat we daar al doen.

іMuchas gracias a todas las personas en todo del mundo que apoyan nuestro trabajo en México! Zonder uw hulp zou dit nooit mogelijk zijn geweest.

--HL

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam