Nieuwe Amoertijgerwelp gaat goed vooruit en wordt onafhankelijker

© PRPO “Center Tiger”

De jonge vrouwtjestijgerwelp die zes weken geleden werd opgenomen in het PRPO Tijger Centrum blijft goed vooruitgaan en heeft inmiddels een gezonder gewicht. Voor het eerst is met wildcamera's vastgelegd hoe de jonge tijger bij daglicht jacht maakte op een konijn.

Er is een extra omheining geopend waarvan ze gebruik kan maken en daarmee is haar territorium verdubbeld.

Ze gaat niet langer terug naar de verwarmde ruimte en brengt haar rustmomenten het liefst door in een speciaal voor haar gebouwde houten hut.

Ze blijft erg op haar hoede en vertoont veel oriënterend gedrag (zoals luisteren, om zich heen kijken). Bij het geringste teken van gevaar stopt ze en vlucht ze naar haar verstopplek. Meestal gaat ze het vlees dat voor haar is neergelegd pas ’s nachts ophalen.

© PRPO “Center Tiger”

Zware sneeuwval heeft het er voor de jonge tijger lastiger op gemaakt. Twee dagen lang bleef ze in de verste uithoek van haar verblijf, omdat ze veel moeite had om zich door de diepe sneeuw te verplaatsen. De warme hut waar haar voedsel werd neergelegd en waar ze gewend was de nacht door te brengen, was voor haar moeilijk bereikbaar.

Medewerkers van het centrum besloten daarom met een speciaal uitgeruste terreinwagen de omheining binnen te rijden, om de paden voor de tijgerin vrij te maken. Toen het voertuig de omheining weer had verlaten, was ze zichtbaar opgelucht. Ze rende langs de vrijgemaakte paden en kon eindelijk bij de hut komen om te eten.

De rehabilitatie van tijgers is een langdurig proces. In de natuur gaan de welpen pas bij hun moeder weg als ze ruim 18 maanden oud zijn. Het beste moment voor hun vrijlating is het voorjaar. Dan hebben ze nog voldoende tijd om aan hun onafhankelijke bestaan te wennen voordat de strenge winter valt.

tiger_cub

Als de rehabilitatie van deze tijgerin goed verloopt en ze laat zien dat ze over alle vaardigheden beschikt die ze nodig heeft om het alleen te kunnen redden, kan ze in het voorjaar van 2017 worden vrijgelaten.

De tweede tijgerin die in het centrum was opgenomen heeft het helaas niet gered.

De voorlopige conclusie is dat ze te lang alleen is geweest; deskundigen denken dat ze al twee maanden zonder haar moeder rondzwierf. Mogelijk hebben de extreme en langdurige ondervoeding spierdystrofie veroorzaakt, waardoor ze zich niet normaal kon bewegen. En dat ze haar poten niet goed kon gebruiken, wijst er mogelijk op dat ze een ziekte heeft gehad.

--MV

Aan dit verslag is meegewerkt door Viktor Kuzmenko, directeur, en Ekaterina Blidchenko, bioloog, van het Center for Rehabilitation and Reintroduction of Tigers and Other Rare Animals (PRPO “Tijger Centrum”). – De redactie.

 

Post a comment

Deskundigen

Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie