Nieuw olifantje Mkaliva aangekomen bij olifantenweeshuis Zambia

Het nieuwe olifantje, Mkaliva, wordt na haar aankomst in het Lilayi Olifantenweeshuis behandeld en maakt contact met één van haar oppassers.

Mkaliva is een jong, vrouwelijk kalfje dat alleen werd aangetroffen in het Kavalamanjagebied van Zuid-Luangwa. Ze werd op 8 augustus 2017 gered door dorpelingen. Haar reddingsactie onderstreept hoe onmisbaar samenwerking met de lokale bevolking is bij het opsporen en redden van kwetsbare olifantenkalfjes. Het Olifantenweeshuis van GRI en het IFAW streeft naar samenwerking met lokale gemeenschappen, het is belangrijk dat deze een vooraanstaande rol spelen bij de natuurbescherming in de eigen regio.

Kort na de reddingsactie kreeg het Olifantenweeshuis een melding via de Orphan Hotline binnen dat dorpelingen een klein vrouwelijk olifantenkalf van ongeveer een jaar en tien maanden oud hadden gevangen en vastgezet.

Gered olifantje in het Olifantenweeshuis

Eerder waren er al berichten geweest over recente stropersactiviteiten in het gebied en het zou kunnen dat Mkaliva daarbij haar moeder heeft verloren. Ze was uitgedroogd en angstig en het verlies van haar moeder heeft haar waarschijnlijk zowel fysiek als emotioneel hard geraakt. Bij de reddingsactie van de dorpelingen liep ze een aantal verwondingen op. Hierna werd ze overgebracht naar een tijdelijk verblijf, waar ze extra vocht kreeg toegediend.

Het Olifantenweeshuis en het Department of National Parks and Wildlife (DNPW) in South Luangwa National Park reageerden op de oproep en zetten het proces in gang om haar naar het weeshuis over te brengen.

Ze werd direct ter plaatse behandeld met ondersteuning van dierenarts Jackson Katampi van het Department of National Parks and Wildlife (DNPW), waarna ze nog een paar dagen werd geobserveerd om te bepalen of ze de reis aan zou kunnen. Op 11 augustus 2017 werd ze overgebracht naar het Lilayi Olifantenweeshuis. Het was een moeilijke reis, het team had moeite om haar op haar 10 uur durende rit midden in de winter warm genoeg te houden. Meerdere keren zakte ze weg en moest het team noodgedwongen stoppen, zodat de dierenarts onderweg een spoedbehandeling kon geven. 

Vervoer naar het Olifantenweeshuis

Haar eerste nachten in de crèche waren ook heel moeilijk. Ze zakte opnieuw meerdere keren weg. In de stallen moest vierentwintig uur per dag een verzorger bij haar blijven. Ze moesten haar temperatuur omhoog brengen met onder meer dekens, kruiken en een warmtelamp en ze kreeg ook vocht toegediend.

De hele nacht wordt Mkaliva met de grootste zorg omringd – met een infuus voor extra vocht, een warmtelamp en dekens.

Ook werden de wonden die ze bij haar redding had opgelopen stelselmatig schoongemaakt en afgedekt met verschillende crèmes en vliegenwerende zalf (vandaar al die verschillende kleurtjes op sommige foto's!).

De steun en het medeleven van de bevolking bij deze redding waren overduidelijk. We zullen ook in de toekomst deze mensen blijven aanmoedigen en voorlichten over technieken om kalfjes te vangen en de eerste stress te verlichten.

De naam Mkaliva is gekozen omdat hij staat voor de eenheid van de drie dorpen die samen het district Kavalamanja vormen, en voor de samenwerking tussen de gemeenschap, het DNPW en de medewerkers van het Olifantenweeshuis, die allemaal samen het leven van dit kwetsbare jonge olifantje hebben gered.

In het gebied waar Mkaliva werd gered, zijn problemen met stropers (vooral uit de buurlanden). Daarom is het door de Orphaned Elephant Awareness Campaign (OEAC) van het Olifantenweeshuis aangemerkt als ‘hotspot voor weesolifantjes’. Sinds er in deze regio aandacht wordt besteed aan voorlichting, kijken gemeenschappen uit naar kalfjes. Vorig jaar werden er uit ditzelfde gebied ook al twee kalfjes (Kakaro en Kasewe) gered. 

Weesolifantje in de opvang

Onze dank gaat uit naar alle mensen die bij deze reddingsactie hebben geholpen, in het bijzonder Gregory Phiri, Patrick Matewere, Ben Tembo en de medewerkers van het DNPW, inclusief Warden Phiri en Philip Kamuzyu.

Voorlopig ligt de prioriteit bij het langzaam opvoeren van haar flesvoeding, zodat haar energieniveau niet meer gevaarlijk laag wordt. Tegelijk moeten we daarbij oppassen dat we haar kwetsbare spijsverteringskanaal niet te veel belasten. Het is een moeilijke balans die heel nauw luistert.

Het Elephant Orphanage Project (EOP) van GRI werkt samen met het IFAW, de David Shepherd Wildlife Foundation (DSWF) en het Department of National Parks and Wildlife (DNPW).

--GA

 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime