New York vernietigt ivoor in Central Park

Illegaal ivoor dat in beslag genomen is, werd vandaag vernietigd in New York. rk was crushed today in central park

Vandaag heeft het New York State Department of Environmental Conservation (DEC) bijna twee ton illegaal ivoor, waar beslag op was gelegd tijdens handhavingsactiviteiten, vernietigd. Ik had de eer om het IFAW te mogen vertegenwoordigen tijdens deze belangrijke gebeurtenis.  

Het was al de derde keer dat zoiets in de Verenigde Staten gebeurt. De eerste keer was net buiten Denver in de staat Colorado in 2013. Het ging toen om een enorme partij van zes ton ivoor die door de staat in beslag was genomen. Sindsdien heeft de federale overheid aanzienlijke beperkingen ingesteld op de import en export van ivoor in de VS. Daarnaast hebben zeven staten aanvullende maatregelen genomen om de ivoorverkoop in hun staat te verbieden. New York – ooit de nationale hotspot voor ivoormarkten – nam daarbij steeds het voortouw.

Het vernietigen van olifantenivoor werd dit keer georganiseerd door de staat New York en de Wildlife Conservation Society uit New York. Er waren slagtanden, snuisterijen, beelden, sieraden en andere decoratieve voorwerpen. Meer dan tien dierenbeschermingsorganisaties, overheidsinstanties en particuliere bedrijven hebben samengewerkt om het belangrijke signaal af te geven dat de echte waarde van ivoor zit in levende olifanten in het wild. Daarnaast namen beroemdheden zoals popster en IFAW-ambassadeur Mick Fleetwood, actrice Kristin Davis en Katie Lee als ambassadeur van Food Network deel aan deze spectaculaire gebeurtenis om de boodschap extra onder de aandacht te brengen bij de media en hun volgers.

T

Terwijl het publiek zich verzamelde om te kijken, werd het ivoor ’s ochtends om half elf in Central Park vernietigd. Regeringsambtenaren bespraken het belang van samenwerking om olifanten te redden voordat het te laat is en de gastheren erkenden de grote rol van het IFAW en de andere groepen die hebben geholpen de handelsverboden in het land en in afzonderlijke staten te realiseren.

Na de gesprekken vormden de genodigden een ceremoniële rij om stukken in beslag genomen ivoor op de transportband te leggen om vermalen te worden tot kleine stukjes en gruis.

Jeff Flocken, directeur van IFAW Noord-Amerika, legt een stuk ivoor op de transportband om vermalen te worden.

Alles overziend was de stemming een mix van een feestelijke viering van het succes van dit belangrijke verbod en van de vernietiging van het in beslag genomen ivoor met daarnaast de trieste erkenning dat veel olifanten onnodig zijn gedood om deze luxe artikelen te kunnen maken en verkopen aan gevoelloze of onwetende kopers.  

Met wat er vandaag gebeurd is, geeft New York een duidelijk signaal af dat criminaliteit tegen wilde dieren, waardoor ook de olifantenpopulatie in Afrika steeds verder afneemt, niet geaccepteerd wordt. En alle partnerorganisaties en burgers die vandaag zijn gekomen om de vernietiging van het ivoor mee te maken, hebben door hun aanwezigheid deze cruciale boodschap onderschreven.

Hopelijk wordt de boodschap gehoord door de stropers, de handelaars en de kopers van ivoor. We zullen moeten samenwerken om deze drie schakels in de illegale handel te breken. Het IFAW en alle organisaties die hier vandaag aanwezig waren zullen zich daar vol overgave voor inzetten.

--JF
 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime