Nederland zegt 1 miljoen euro toe in strijd tegen Wildlife Trade

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft een bedrag van 1 mil
vrijdag, 14 februari, 2014

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft een bedrag van 1 miljoen euro toegezegd voor de bestrijding van de handel in wilde dieren. Dat maakte ze vandaag bekend tijdens de ‘high level conference on the illegal wildlife trade’ in London. Nederland zal een extra donatie doen aan het ’African Elephant Fund’ voor een duurzaam samenleven van olifanten en de lokale bevolking.

Ook zal Nederland de kennis en expertise van het Nederlands Forensisch Instituut beschikbaar stellen, om bij te dragen aan opsporing van bendes en het traceren van illegale handel via bijvoorbeeld DNA analyses.

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) is bijzonder tevreden met de Nederlandse toezeggingen. Vorige week spraken drie rangers uit Kenia op uitnodiging van het IFAW en Tweede Kamerlid René Leegte (VVD) in de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de gevaren van Wildlife Crime. Rikkert Reijnen woordvoerder van het IFAW: ”Het is een mooie dag voor ons en de dieren we proberen te beschermen. We hebben het Nederlandse parlement vorige week exact gevraagd wat Dijksma nu heeft toegezegd. Een echte inspanning van Nederland in een internationale samenwerking gericht op het beëindigen van de illegale handel in wilde dieren. Dat zorgt voor meer veiligheid in de regio en voorkomt dat we bedreigde diersoorten als de olifant binnen nu en tien jaar verliezen.”

Op de top in London, georganiseerd door de Britse overheid, maakten vertegenwoordigers van verschillende overheden afspraken om te komen tot een wereldwijde en gezamenlijke aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren om de wereldwijde biodiversiteit te beschermen. Zo wordt in Nederland sterk op handhaving ingezet en wordt het moratorium gehandhaafd op de verkoop van ivoor. Staatssecretaris Dijksma laat weten: “De politieke wil om tot wereldwijde en effectieve maatregelen te komen tegen ‘wildlife crime’ was bijzonder groot tijdens deze bijeenkomst en geeft hoop voor iconische dieren als olifanten, neushoorns en andere bedreigde diersoorten en de mensen die met hen samenleven.”

Met de haven van Rotterdam en de luchthaven Schiphol heeft Nederland veel douane-expertise en techniek in huis rond het scannen van containers. Deze expertise kan worden ingezet in Afrikaanse en Aziatische havens bij het onderscheppen van illegale transporten. Met Kenia is Nederland overeengekomen om deze expertise in te zetten in de haven van Mombasa. Omdat het verminderen van de vraag belangrijk is voor het stoppen van de illegale handel, heeft Dijksma steun toegezegd aan maatschappelijke organisaties om tot vraagreductie in China te komen. Ook heeft de staatssecretaris toegezegd om in Rwanda projecten financieel te ondersteunen voor het beheer van parken en het tegengaan van stroperij.

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie