Natuurbeschermingsproject India zorgt voor beter leven voor lokale families

“Het verschil dat dit project heeft gemaakt in de levens van deze vrouwen en hun gezinnen is voor iedereen zichtbaar.” Dr. Bhaskar Choudhury, Regiohoofd Assam voor IFAW-WTI.

Dit verhaal is opgetekend door onze collega’s Nizira Borgoyary en Shaleen Attre.—JK

Mirina Basumatary trok regelmatig het bos in om in het levensonderhoud van haar gezin te voorzien.

Het was een moeilijk bestaan, zo blijkt wel uit de woorden van de inwoonster van een van de aangrenzende dorpen van Manas National Park. “Je bent afhankelijk van de elementen, en daar komt nog bij dat het gebied onveilig is door geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen,” aldus Basumatary. “Als de situatie onrustig is, dan is het gewoonweg onmogelijk om het bos in te gaan. We wilden allemaal een veiliger bestaan dan dit.”

Om een groot aantal gezinnen als dat van Basumatary te helpen heeft International Fund for Animal Welfare-Wildlife Trust of India in het kader van het Greater Manas Conservation Project gezorgd voor meer groene alternatieven om te voorzien in het levensonderhoud.

Manas is een UNESCO Werelderfgoedlocatie die niet alleen een enorme biodiversiteit kent, maar daarnaast ook een eigen, unieke cultuur ademt. Als alternatieve vorm van levensonderhoud werd weven geïntroduceerd. Met hulp van de dorpshoofden werden 60 vrouwen geselecteerd op basis van hun vaardigheidsniveau.

In de divisie Kachugaon openden we een weefcentrum, waar de vrouwen gebruik konden maken van weefgetouwen en de eerste grondstoffen, zoals garen, beschikbaar werden gesteld. Tot nu toe zijn er meer dan 55 handweefgetouwen beschikbaar gesteld: 8 in het dorp Polodobi, 10 in Nabin Nagar, 11 in het dorp Sisubari, 21 in Rangijora en 6 in Sourang.

“Een aantal deelneemsters werkt direct vanuit het centrum, maar sommigen werken liever thuis, waar ze een oogje op hun jonge kinderen kunnen houden en tegelijkertijd hun producten kunnen verkopen,” vertelt Sanatan Dek, socioloog bij IFAW-WTI.

Voor al hun producten — van Aronai (sjaals) tot Gamusa (handdoeken) — is er een solide lokale afzetmarkt, zodat ze verzekerd zijn van een gemiddeld inkomen van 2000 INR per deelneemster per maand.

Er is een speciale souvenirwinkel geopend op een lucratieve toeristische locatie in Manas, om de vrouwen bredere afzetmogelijkheden te bieden.

Ook is er een speciale souvenirwinkel geopend op een lucratieve toeristische locatie in Manas, om de vrouwen bredere afzetmogelijkheden te bieden. Ze zorgen zelf voor de verkoop, het ontwerp en de marketing, en er zijn nu plannen om hen te helpen hun activiteiten verder uit te breiden,” vertelt Samar Boro, veldmedewerker van IFAW-WTI, die met de weefsters samenwerkt. “We zijn van plan om de weefsters mee te nemen naar tentoonstellingen in Guwahati om ze ook kennis te laten maken met ‘concurrerende’ bedrijfjes. En we gaan ze helpen om een officiële vrouwencoöperatie op te richten.”

 “Op deze manier kunnen ze hun winsten optimaliseren en hun inkomsten aanzienlijk vergroten,” vertelt Boro. “Een ander belangrijk punt op onze agenda is het ontwikkelen van vaardigheden. En we kijken of er een samenwerking mogelijk is met het Department of Handloom and Textiles. Al deze ontwikkelingen helpen deze vrouwen om zich te ontwikkelen tot onafhankelijke, slimme ondernemers, met innovatieve ontwerpen en ideeën.”

Het programma heeft al de nodige obstakels overwonnen. Begin vorig jaar werd het weefcentrum in Nabin Nagar door geweld tussen bevolkingsgroepen gedeeltelijk verwoest. Alle gezinnen waren tijdig door de autoriteiten in veiligheid gebracht in een tijdelijk opvangcentrum en gelukkig raakte niemand gewond. De schade aan het centrum is kortgeleden hersteld en er zijn vier nieuwe weefgetouwen geïnstalleerd.

“Het verschil dat dit project heeft gemaakt in de levens van deze vrouwen en hun gezinnen is duidelijk zichtbaar. Nu het leefgebied van veel dieren steeds verder achteruit gaat, telt elke vierkante meter bos die we kunnen redden. Al die vegetatie is van levensbelang voor olifanten en andere wilde dieren,” aldus Dr. Bhaskar Choudhury, Regiohoofd Assam voor IFAW-WTI.

Als ik dit werk niet had gehad, hadden we het maar moeilijk kunnen redden,” vertelt Basumatary. “Alleen dankzij deze inkomsten kunnen de andere vrouwen en ik onze kinderen naar school sturen. Eindelijk kunnen we ons leven in waardigheid leven.”

--JK

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime