Medische zorg en nieuw thuis voor mishandelde poes in Playa

Leia

Twee vrouwen vonden haar liggend op de stoep.

De volwassen poes bewoog niet en was zwaargewond. Haar kopje was zo opgezet dat het leek alsof ze haar linkeroog miste.

Ze was zwaar mishandeld.

Leia, zoals ze later werd genoemd, was heel rustig toen hulpverleners haar oppakten en overbrachten naar de kliniek van onze partnerorganisatie Coco´s Animal Welfare in Playa del Carmen, Mexico. Dagenlang werd ze nauwlettend in de gaten gehouden door de medewerkers en kreeg ze vocht en pijnstillers toegediend. Toen de medewerkers ontdekten dat ze last had van hersenoedeem, of vochtophoping in de hersenen, werd ook daar meteen een behandeling voor gestart. Ze had nog wel de wilskracht om te leven, maar ze was er erg slecht aan toe. De volgende dag maakten we een röntgenfoto, om te zien hoe groot de schade aan haar kop was. Op de foto's waren geen breuken in de schedel te zien - goed nieuws voor onze dappere dame.

De vrouwen die haar hadden gered, stelden vragen in de omgeving van de plek waar ze haar hadden gevonden. Ze gingen op zoek naar de eigenaren van deze lieve, dappere poes, omdat ze wilden weten wat er met haar was gebeurd. Ze waren geschokt toen ze hoorden dat iemand de poes voor dood op straat had achtergelaten nadat ze gewond was geraakt. Dat Leia gewoon aan haar lot was overgelaten op het moment dat ze het hardst hulp nodig had, vonden ze onverteerbaar.

Het IFAW werkt in Playa del Carmen samen met Coco’s om ervoor te zorgen dat geredde dieren goedkope medische zorg krijgen en om buurtwerk te verrichten in gemeenschappen als die waar Leia werd gevonden. Daarmee willen we niet alleen de toegang van mensen tot diergeneeskundige zorg verbeteren, maar ook hun kennis vergroten over de juiste verzorging van dieren. We willen netwerken bouwen, zodat mensen weten wie ze kunnen bellen als hun dier hulp nodig heeft. Ons uiteindelijke doel is dat geen enkel dier dat dringend medische zorg nodig heeft, nog aan zijn lot wordt overgelaten, zoals Leia overkwam.

Toen er verbetering kwam in haar toestand, werd Leia overgebracht naar het IFAW-kantoor in Playa, om daar verder te herstellen. Op kantoor werd ik haar verzorger. Ik gaf haar twee keer per dag haar medicijnen en gaf haar nat voer, omdat ze moeite had om harde brokjes te kauwen. Haar kop begon langzaam te genezen. De ontsteking nam af, totdat haar linkeroog er uiteindelijk weer helemaal normaal uitzag.

Toen ik op een ochtend haar wond schoonmaakte, schrok ik wel even. Het littekenweefsel op haar voorhoofd was opengegaan, waardoor een stukje van haar schedel zichtbaar was geworden. Ik bracht haar onmiddellijk naar Coco's, bracht haar onder narcose, en hechtte de wond. Haar huid en kopje waren zo kwetsbaar dat we wisten dat het nog wel een paar weken zou duren voor ze helemaal hersteld zou zijn.

En we wilden heel graag dat ze snel beter zou worden, want er was al een gezin dat haar mee naar huis wilde nemen. Dit gezin was al kennis met haar komen maken. Ze hadden twee jonge kinderen die heel voorzichtig met haar waren. Ze was zo lief voor ze, het was duidelijk een perfect match.  Elke dag vroegen ze ons hoe het met haar ging en ze kozen ook een naam voor haar: Leia.

Op de dag dat ik haar wegbracht, kon ik zien waar ze zou gaan wonen. Ze hadden al voer en water voor haar klaarstaan. In de keuken stonden twee mooie voederbakjes en er stond een luxe kattenbak op haar te wachten. Ze hadden een ruime woonkamer en een prachtig huis. Het was mooi om te zien hoe Leia er voor het eerst op verkenning ging. Ze was zo vrolijk, ze stal ieders hart.

Van deze adoptie werd ik heel erg blij. Mensen die een kat willen adopteren, kiezen meestal voor de jongste kittens. Bij volwassen katten duurt het vaak maanden, soms zelfs jaren, voordat ze een nieuwe eigenaar vinden, alleen maar omdat ze geen kitten meer zijn.  De ervaring heeft mij echter geleerd dat mensen die de moeite nemen om een oudere kat te adopteren, daar zelden spijt van krijgen.

Wil je een kat adopteren, kijk dan alsjeblieft ook naar de oudere dieren en geef ze een kans om je hart te stelen. Dat verdienen ze.

--EF

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie