Koning van de jungle mogelijk binnen 20 jaar onttroond

In een artikel dat vandaag in de krant USA Today verscheen, gaat wetenschapsjournalist Dan Vergano in op de huidige teloorgang van de populaties van grote katachtigen, waartoe ook de leeuw en de tijger behoren. Met een aantal natuurdeskundigen bespreekt hij de gevaren die de verschillende soorten bedreigen. Vergano merkt op: “De iconen van het wild – de leeuwen, de tijgers en andere grote katachtigen – verdwijnen overal ter wereld uit natuurgebieden. Wilde leeuwen, tijgers en andere grote katten zouden binnen twee decennia kunnen uitsterven, zo zeggen wetenschappers op het gebied van natuurbescherming. Zij dringen aan op extra maatregelen om dit te voorkomen.”

Het is belangrijk te beseffen dat we nu, op dit moment, dingen kunen doen om deze dieren in de toekomst te beschermen, zowel in eigen land als in het buitenland.

Zo is opname van de Afrikaanse leeuw in de lijst van bedreigde diersoorten onder de Amerikaanse Endangered Species Act (ESA) cruciaal voor het voortbestaan van de soort. Daarom hebben het IFAW en samenwerkende natuurbeschermingsorganisaties hier eerder dit jaar bij de Amerikaanse regering op aangedrongen.

Opname van de Afrikaanse leeuw op deze lijst zou de import van leeuwen en hun lichaamsdelen naar de Verenigde Staten beperken. En dat is een van de belangrijkste beschermingsmaatregelen die we de soort op dit moment kunnen bieden.

Als de huidige omstandigheden niet veranderen, zou de koning van de jungle binnen 20 jaar van zijn troon kunnen worden gestoten. We moeten nu alles doen wat we kunnen om de toekomst van deze majestueuze dieren veilig te stellen.

-JF 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime