Kitenden officieel beschermd gebied; goed nieuws voor olifanten

De Kitenden Conservancy Trust garandeert dat de olifanten van Amboseli nog generaties lang gebruik kunnen blijven maken van 6500 hectare land, dat ze nodig hebben om te foerageren en zich te verplaatsen tussen Amboseli National Park en het westelijke deel van Kilimanjaro National Park.

In juli 2013 verpachtten 1.600 leden van de Kitenden Corridor Conservation Area (KCCA) 6.500 hectare land aan het IFAW. De KCCA maakt deel uit van het grotere gebied dat eigendom is van de Olgulului/Olalarashi Group Ranch (OOGR) bij de Keniaanse grens met Tanzania. De pachtovereenkomst waarborgt dat het land zijn functie van kritisch doorgangs- en verspreidingsgebied voor olifanten en andere wilde dieren in de toekomst zal behouden.

Inmiddels wordt dit cruciale land al bijna vier jaar lang verpacht. De afgelopen drie jaar zijn de details uitgewerkt om het tot wettelijk beschermd gebied te maken. Dit gebied is nu officieel geregistreerd en feestelijk gepresenteerd in een ceremonie waarbij alle betrokkenen vertegenwoordigd waren.

Op 19 januari 2017 werd de Kitenden Conservancy Trust ingeschreven, met acht KCCA-commissieleden aan het roer als bestuurders. Op 31 maart 2017 kreeg de gezamenlijke belofte van de OOGR- en KCCA-commissie vaste vorm: in aanwezigheid van 36 commissieleden en drie veldmedewerkers van het IFAW ‘presenteerden’ de OOGR en vertegenwoordigers van het IFAW de ingeschreven trustovereenkomst.

IFAW-directeur Azzedine Downes, regiodirecteur James Isiche van IFAW Oost-Afrika en Hoofd Programma's Steve Njumbi hebben ons in dit proces van harte gesteund. Mede dankzij hen wordt dit eerste volledig door de gemeenschap beheerde natuurbeschermingsproject binnen de OOGR nu geregistreerd onder de Trustee Perpetual Succession Act, om er een onafhankelijke juridische entiteit van te maken. Hierdoor kan gemakkelijker worden gewerkt, zonder dat steeds een beroep hoeft te worden gedaan op de bestuurders.

Bestuurders van de Kitenden Conservancy met de trustovereenkomst.

Intussen is de Kitenden Conservancy Trust begonnen met de planning van een reeks activiteiten met een dubbel doel. Hiermee wordt Kitenden getransformeerd tot een volwaardig, door de gemeenschap beheerd natuurbeschermingsproject voor de olifanten van Amboseli en andere wilde dieren, en wordt tegelijk ook het welzijn en het levensonderhoud van de leden verbeterd, door stimulering van ecotoerisme in het gebied. Zo is gewaarborgd dat de olifanten van Amboseli nog generaties lang gebruik kunnen blijven maken van dit gebied, dat ze nodig hebben om te foerageren en om zich te verplaatsen tussen Amboseli National Park en het westelijke deel van Kilimanjaro National Park.  

Door het IFAW te steunen, steun je de oprichting en uitvoering van de Kitenden Conservancy Trust. Hiermee wordt niet alleen de toekomst van de olifanten van Amboseli veiliggesteld, maar tegelijk ook verbetering gebracht in de sociaal-economische omstandigheden van de lokale Massaï-gemeenschap, die al sinds mensenheugenis zij aan zij leeft met deze zachtaardige reuzen.

Het verhaal van Kitenden:

Meer olifantenzenders cruciaal voor inzicht in migratie binnen ecosysteem (31 oktober 2016)

Certificaten uitgegeven voor Kitenden olifantencorridor (22 juli 2016)

Pachtovereenkomst Kitenden gaat derde jaar in (25 september 2015)

Video: dankzij Massaï is olifantencorridor in Amboseli een succes (3 oktober 2014)

In Kenia investeren we in het behoud voor Kitenden (4 september 2014)

Een historische overeenkomst voor de olifanten in Afrika: een Kitenden corridor (19 juli 2013)

--EM

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime