KIJK EN LEES: zeldzame camerabeelden van de rehabilitatie wilde amoertijger in Rusland

© Phoenix Fund. Caption: Cinderella tijdens haar rehabilitatie in het Inspection Tiger Rehabilitation Center in het verre oosten van Rusland.De amoertijger (ook wel Siberische tijger genoemd) is één van de meest bedreigde dieren ter wereld. Naar schatting zijn er nog minder dan 350 van deze grootste ‘kattensoort’ ter wereld over, die leven in het verre oosten van Rusland. Met zulke lage aantallen is het vrijwel onmogelijk een amoertijger in het wild te zien. Een jonge amoertijger zonder moeder helpen overleven, is een nog zwaardere opgave.

Maak kennis met ‘Cinderella’ (Zolushka in het Russisch). Zij is één van de zeer weinige verweesde amoertijgers die is gered en gerehabiliteerd om uiteindelijk terug in het wild te worden uitgezet.

Het met succes rehabiliteren van tijgers is iets waaraan talloze haken en ogen zitten. Om te beginnen moet de geredde welp zich nog in een bepaalde leeftijdsfase bevinden, wil het programma slagen. Dit wil zeggen, op een leeftijd waarop de welp niet meer zo jong dat hij volledig afhankelijk is van zijn moeder, maar ook weer niet zo oud dat hij het helemaal alleen kan redden. In dit soort gevallen kan een beetje hulp van de mens feitelijk 1/350e deel van een complete diersoort redden en dat is het zeker waard!

Maar hoe kun je nu een amoertijger grootbrengen en tegelijk goed voorbereiden op een terugkeer naar de natuur? Dat is iets wat we nog steeds aan het uitvinden zijn. Er is al een aantal pogingen gedaan, maar tot nu toe heeft nog geen enkele wetenschappelijke benadering een onbetwistbaar succes opgeleverd. Je zou kunnen zeggen dat een succesvolle poging een mix moet zijn van wetenschap en gevoel. Het goede nieuws is in ieder geval, dat deskundigen het erover eens zijn dat Cinderella tot nu toe de beste kandidaat lijkt voor een geslaagde vrijlating en een zelfstandig bestaan in de natuur. Het is dus heel goed mogelijk dat zij geschiedenis gaat schrijven!

Toen Cinderella in februari werd gevonden, was ze zwak en ondervoed en kampte ze met bevriezingsverschijnselen aan haar poot en staart. Ze was er zo slecht aan toe dat deskundigen niet verwachtten dat ze het einde van de nacht zou halen.

Nu is Cinderella een gezonde, wilde tijger die hard op weg is naar haar vrijlating. Deze is gepland voor mei 2013.

Het IFAW heeft gedurende het hele rehabilitatieproces geld beschikbaar gesteld voor voedsel, onderdak en toezicht op Cinderella. Ook hebben we een deskundige dierenarts haar laten onderzoeken. Tot ze klaar is voor haar vrijlating, zullen we blijven helpen om ervoor te zorgen dat ze alles krijgt wat ze nodig heeft.

Bekijk dit filmfragment van de bewakingscamera die haar 24 uur per dag volgt. Bedenk daarbij dat dit onbewerkte beelden zijn van een wilde amoertijger, één van de laatst overgebleven exemplaren.

Vitaly Timchenko, adjunct-directeur van het Inspection Tiger Rehabilitation Center, deelt met ons zijn tweewekelijkse rapporten. Dit is het meest recente verslag over Cinderella:

SEPTEMBER 2012:

Cinderella gedraagt zich normaal; als medewerkers van het centrum haar verblijf naderen, gaat ze snel naar de schuilplaats.

Als het voedsel is neergelegd, komt ze het niet direct halen (zoals te zien is via de videocamera’s), maar pas na enige tijd (30-40 minuten).

Ze baadt graag in de aangelegde waterpoelen en verzorgt na afloop haar vacht. Elke avond loopt ze de hele buitengrens van haar territorium langs.

Cinderella wordt volgens het volgende schema gevoederd: drie dagen lang voedsel, gevolgd door een dag zonder voedsel. Het voedsel voor één dag bestaat uit 4kg rundvlees en 250 gram lever. Ze jaagt eveneens op konijnen, die zich vrij binnen het centrum kunnen bewegen en zich regelmatig in het verblijf van de vrouwtjestijger wagen.

Ze reageert op verschillende kleine dieren (kikkers, sprinkhanen, etc.) die ze onderweg tegenkomt. Ze is goed doorvoed en van buitenaf gezien lijkt ze in goede fysieke conditie.

Ze is heel voorzichtig en is voortdurend op haar hoede. Als ze iets verdachts hoort, vlucht ze direct naar de schuilplaats.

Met behulp van rotsblokken is een hol aangelegd dat als schuilplaats kan dienen. Daarnaast is er een houten afdak gebouwd. Bij winderig en koud weer kruipt de tijgerin in het stenen hol, bij warm weer zoekt ze beschutting onder het houten afdak.

Het voederen gebeurt door steeds op een nieuwe plek en op verschillende tijden vlees in het verblijf neer te leggen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat ze aan een vaste voederfrequentie en –locatie gewend raakt. Af en toe krijgt ze 1-2 dagen geen eten (waarbij voor wisselende dagen wordt gekozen), zodat ze ook ‘hongerige dagen' blijft ervaren.

OKTOBER 2012:

Cinderella blijft langs de omheining rond haar verblijf lopen en brengt tijd door op de heuvel bij de waterpoel, waar ze haar territorium kan overzien.

Sinds kort brengt ze meer tijd door in haar stenen schuilplaats.

Via de camerabeelden is te zien dat ze wacht terwijl de dierenarts het voedsel in de stenen schuilplaats legt en vervolgens vertrekt. Daarna gaat Cinderella naar binnen, pakt het voedsel en trekt zich terug om te eten.

Om haar zonodig te kunnen verdoven voor een onderzoek, zijn we begonnen het voedsel op dezelfde plaats neer te leggen. Het voederschema blijft onveranderd.

Cinderella blijft zich gedragen zoals van een wilde tijger verwacht zou mogen worden. En ze blijft aankomen.

Om verstoring van buitenaf tot een minimum te beperken, blijft het aantal personen dat het rehabilitatiecentrum mag bezoeken beperkt.

NOVEMBER 2012:

Uit het laatste onderzoek van de dierenarts is gebleken dat Cinderella klaar is om weer in de natuur te worden uitgezet. Haar vrijlating is gepland voor het tweede kwartaal van 2013.

Het gedrag en de vaardigheden van de tijgerin komen overeen met die van wilde soortgenoten.

--AF

Dit soort rehabilitaties is mogelijk dankzij uw blijvende steun aan onze projecten.

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie