IWC vergadering: beëindig de Japanse walvisjacht, voorstel voor een nieuw reservaat

Deze IWC-vergadering is de eerste sinds Japan de ‘wetenschappelijke’ walvisjacht hervatte in de Zuidelijke IJszee, ondanks de protesten van het Internationaal Gerechtshof. Foto: © Sea Life Surveys/R. Fairbairns

Regeringsvertegenwoordigers van over de hele wereld komen volgende week bijeen in Portorož, Slovenië, voor de 66ste vergadering van de International Whaling Commission (IWC), de eerste vergadering sinds Japan de walvisjacht hervatte in de Zuidelijke IJszee.

Dit jaar doodde Japan 333 dwergvinvissen, waaronder ruim 200 zwangere vrouwtjes, ondanks ondanks een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de in het verleden door Japan gevoerde jacht in dit gebied onrechtmatig was.

Alle druk ligt nu dus op deze vergadering, en op het IFAW en andere organisaties om steun te vergaren van de beschermingsgezinde landen om Japans walvisjacht te stoppen.

Voorafgaand aan deze vergadering roepen we beschermingsgezinde landen op om zich uit te spreken tegen de wrede en onnodige Japanse walvisjacht.

We hebben de tijd mee. Tijdens het laatste congres van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) in Hawaii werd een motie om de Japanse walvisjacht voor ‘wetenschappelijke’ doeleinden te veroordelen aangenomen met een meerderheid van maar liefst 95%.

Tijdens de komende IWC-vergadering wordt ook een voorstel ingediend om een nieuw reservaat in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan te realiseren. Dit reservaat biedt een veilige plek voor dolfijnen en walvissen, ze zijn hier niet alleen veilig voor de jacht, maar voor allerlei gevaren. Maar hoewel alle landen in de regio dit voorstel steunen, zullen de walvisvarende landen proberen dit initiatief te torpederen.

Roep de regering op om alle diplomatieke middelen aan te wenden om dit reservaat te realiseren.

Het IFAW gelooft dat de IWC een cruciale rol kan spelen in de toekomst van de walvis. Deze vergadering biedt kansen om een eind te maken aan de ‘wetenschappelijke’ walvisjacht en een unieke kans om walvissen meer bescherming te bieden.

--SL

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime