Ivoorhandel in Hong Kong en Afrikaanse stroperij: is dit het einde van de olifant?

779 slagtanden in beslag genomen door de douane in Hong Kong

Vorige week werd tijdens een van de ergste slachtpartijen in de geschiedenis van het Keniaanse Tsavo Park een familie van 12 olifanten, waaronder een kalfje van twee maanden oud, neergemaaid door de kogels van stropers. Hun slagtanden werden afgehakt en meegenomen, de stropers verdwenen spoorloos met hun illegaal verkregen en met bloed besmeurde buit.

De bende blijft spoorloos, ondanks de onuitputtelijke zoektocht van Kenya Wildlife Service rangers die de omgeving zowel vanuit de lucht als vanaf de grond uitkammen sinds de olifanten werden gevonden.

De lokale en internationale verontwaardiging over de Tsavo slachtpartij staat niet op zichzelf. Natuurbeschermers waarschuwen al jaren dat de gerapporteerde cijfers over stroperij slechts het topje van de ijsberg zijn.

Gezien de vele inbeslagnames van gesmokkeld ivoor vorig jaar komt deze verschrikkelijke slachtpartij van een complete familie niet als een verrassing. Aan het einde van 2012 stond de teller op 34.000 kilo aan illegaal verkregen ivoor dat onderschept werd bij Afrikaanse grenzen. En dan zijn de definitieve cijfers nog niet eens bekend. Vast staat dat dit slechts een fractie is van het ivoor en andere trofeeën die zijn ontdekt en in beslag genomen tijdens de smokkel.

Het is nu pas de derde week van 2013 en we hoopten zo dat het niet erger zou worden dan afgelopen jaar.

Betekent dit het einde van de olifant?

Want deze maand werd al 1300 kilo ivoor in beslag genomen door de douane in Hong Kong. Het ivoor was verscheept in een container vanuit Kenia via Maleisië. In de container die volgens het opschrift ‘archeologische stenen’ bevatte, werden naar verluidt 779 stukken ivoor gevonden, verstopt onder stenen. De herkomst van het ivoor moet nog vastgesteld worden.

Voor de olifanten was het gevaar nog nooit zo groot. Experts beweren dat de stroperij nu net zo erg is als in 1989, toen stropersbendes een ravage veroorzaakten en duizenden olifanten, en de rangers die hen beschermden, vermoordden. Een groot gevaar schuilt in het feit dat de moderne smokkelaars nieuwe methoden blijven bedenken, andere routes gaan gebruiken en nieuwe manieren blijven vinden om het ivoor te verbergen.

In Kenia zijn in 2012 tenminste 360 olifanten door stropers gedood. Met andere woorden: elke dag wordt er in Kenia een olifant gedood. Elke dag!  

Daarbij is het land nog steeds verwikkeld in een eeuwige verkiezingsstrijd, daarom is de desinteresse bij de kandidaten die de volgende regering moeten gaan vormen des te pijnlijker om te zien. Toch wordt verwacht dat het toerisme de gouden bergen blijft opleveren die het land zo hard nodig heeft. Maar zodra er een verklaring van de regering nodig is, dan gaan ‘dringende’ politieke zaken voor.

Het helpt niet dat wij Kenianen een kort geheugen schijnen te hebben. Zelfs als we vol woede reageren op een slachting zoals bij Tsavo, dan dringt deze woede niet door tot het niveau van onze leiders en politici.

Tenzij er nu actie ondernomen wordt,  zorgen stropers voor de ondergang van de olifant en andere bedreigde diersoorten door via hun goedgeorganiseerde internationale handelsroutes en lokale connecties hun trofeeën  Afrika uit te smokkelen.

In de tussentijd zullen de vingers blijven wijzen naar corruptie, onverschilligheid, armoede, onzekerheid, vraag en aanbod, te lage straffen, complotten en milde rechtszaken. Zoals altijd.

De volgende keer dat je Keniaanse wildparken bezoekt zoals Tsavo, Meru, Samburu, Maasai Mara,  Amboseli of gebieden zoals Laikipia waar olifanten leven en je ze de bossen in kunt zien vluchten bij het naderen van je auto, dan mag je jezelf  gelukkig prijzen.  Je hebt in ieder geval een olifant gezien, ook al was het dan de achterkant.

Als de stroperij-cijfers verder stijgen, mogen we ons gelukkig prijzen als we over tien jaar nog een gazelle of een zebra zien.

-EW

Bezoek onze pagina over illegale handel in wilde dieren, voor meer informatie over onze inzet om de ivoorhandel te stoppen.

PHOTOS: ©Alex Hofford/IFAW

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie