Interview met de winnaar van onze fotowedstrijd

Contest Winner

Elk jaar sturen we onze donateurs een kalender met prachtige grote foto's van de dieren die we beschermen. De foto's op de kalender worden door IFAW-medewerkers geselecteerd uit alle foto's die we binnenkrijgen van onze medewerkers in het veld en de professionele fotografen die we inhuren om ons werk vast te leggen.

Maar we houden altijd één plekje over voor de mooiste foto die is ingestuurd voor onze jaarlijkse fotowedstrijd.

Kijk je op de kalender van 2016, dan zie je op de laatste pagina met een vooruitblik naar 2017, een foto van een kleine familie olifanten op de vlakten van Amboseli National Park. Hij is genomen door Frank Binder uit Shrewsbury, in de Amerikaanse staat Massachusetts. We spraken af met Frank en stelden hem een paar vragen over de foto, zijn reis naar Amboseli en zijn interesse in olifanten. Hij stuurde ons ook andere foto's die hij maakte van de diverse natuur op zijn bestemming. Ze staan na de bovengenoemde foto in de diavoorstelling hierboven.

Frank Binder, de winnaar van de fotowedstrijd voor onze Dierenwereldkalender, poseert met een plaatselijke bewoner voor een foto tijdens één van zijn reizen naar Afrika.

Waarom was u in Amboseli National Park?

Ik was er met acht andere fotografen. We waren op een natuur- en cultuurfotografiereis van twee weken door Kenia, samen met de bekende Afrikaanse fotograaf Piper McKay.

Wat was het interessantste dat u opviel toen u de olifanten fotografeerde?

Het meest fascinerende en indrukwekkende dat me is bijgebleven, is hoe ontzettend sociaal ze zijn en hoe die enorme dieren zich ronduit speels kunnen gedragen. 

U zegt dat het sociale dieren zijn. Wat viel u daarvan op in de manier waarop ze met elkaar omgingen?

Hun gedrag, en met name dat van de jongere olifanten, vertoonde een opvallende gelijkenis met dat van menselijke pubers Veel fysiek spel, op elkaars rug springen, rennen, naar elkaar trompetteren, de slurf over elkaars rug slaan en een algehele baldadigheid. Ik zag ook prachtige momenten tussen moeders en jonge dieren.

Wat bent u voor en tijdens uw reis over de olifanten in Amboseli te weten gekomen?

Door de vele gesprekken met onze gidsen en aardig wat leeswerk heb ik een fundamenteel inzicht gekregen in de problemen waarmee wilde olifanten (en andere diersoorten) in Afrika geconfronteerd worden. Olifanenstroperij heeft epidemische vormen aangenomen en heeft ertoe geleid dat er in het Afrika van nu honderdduizenden olifanten minder zijn dan nog maar 10 jaar geleden. Sommige landen, zoals Kenia, hebben strenge maatregelen genomen om deze bijzondere natuurlijke rijkdom te beschermen, maar in andere landen blijven de inspanningen op dit gebied achter en zijn er nog grote problemen te overwinnen.

Wat hebt u nog meer gefotografeerd in Amboseli?

De Kilimanjaro vormde een prachtige achtergrond voor heel veel dierenfoto's. We hebben prachtige beelden geschoten van leeuwen, hyena's, bavianen, zebra's, gnoes en talloze andere dieren.

Wat fotografeert u buiten uw reizen om nog meer?

Ik heb al een hele hoop fotopixels besteed aan mijn éénjarige kleindochter. Afgezien daarvan ben ik begonnen als landschapsfotograaf en ik ben altijd op zoek naar de mooiste natuurplaatjes.

Wanneer en hoe is uw interesse in olifanten begonnen?

Ik kan niet zeggen dat ik tijdens mijn reis naar Kenia zuiver op olifanten gericht was, maar als je in hun buurt bent en met eigen ogen hun indrukwekkende persoonlijkheid hebt mogen aanschouwen, dan laat dat je nooit meer los.

--EM

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime