IJslandse walvisjager jaagt deze zomer niet op bedreigde vinvis

Een spuitende vinvis aan de oppervlakte.

Zojuist bereikte ons bemoedigend nieuws uit IJsland: de eenzame vinvisjager en visserijmagnaat Kristján Loftsson heeft verklaard de jacht op de bedreigde vinvis deze zomer niet te zullen hervatten.

Volgens berichten in de IJslandse media, en net als vorig jaar, wijst Loftsson de aanhoudende problemen op de Japanse markt aan als reden voor zijn besluit om de slachtpartij opnieuw af te blazen. Die problemen lijken vooral te worden veroorzaakt door het feit dat geëxporteerd walvisvlees intensiever wordt getest op verontreinigende stoffen.

Milieuverontreiniging als pesticiden en zware metalen hopen zich op in roofdieren die zich bovenaan de voedselketen bevinden, zoals walvissen en dolfijnen. Dit betekent dat het vlees van deze dieren schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de mens. Japanse officials constateerden dat vanuit IJsland geëxporteerd walvisvlees te hoge concentraties verontreinigende stoffen bevatte voor menselijke consumptie.

Eerder werd al gemeld dat een groot deel van dit geïmporteerde vlees van bedreigde vinvissen in koelcellen is beland en soms zelfs is verwerkt in Japans hondenvoer.

Het bericht dat er in IJsland voor het tweede jaar op rij geen jacht zal worden gemaakt op vinvissen is geweldig nieuws - zowel voor de walvissen als voor IJsland. Loftssons éénmansmissie om op deze magnifieke dieren te jagen, is uitgebreid gedocumenteerd en is in vele opzichten een smet op de internationale reputatie van IJsland. Juist het feit dat de IJslanders zelf geen belangstelling hebben voor het nuttigen van walvisvlees, was voor Loftsson de reden om zijn verkoop van walvisvlees op Japan te richten.

Helaas wordt het positieve nieuws van vandaag overschaduwd door het feit dat de walvisjagers deze zomer wel opnieuw zullen uitvaren naar de Faxaflói-baai, bij Reykjavík, om daar dwergvinvissen te doden. Verontrustend feit is dat deze walvissen worden gedood om ze te serveren aan toeristen in IJsland, die wordt voorgespiegeld dat walvisvlees een traditioneel IJslands gerecht is. De werkelijkheid is dat er door de IJslanders zelf maar heel weinig walvisvlees wordt gegeten.

Wie van plan is IJsland te bezoeken, kan een steentje bijdragen aan onze campagne voor de bescherming van walvissen. Dat kan door te beloven geen walvisvlees te eten en IJsland te vragen definitief te stoppen met de walvisjacht.

-SL

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime