IFAW en GAAP in actie voor paarden bij bosbranden Chili

Chile Fire

Het IFAW en Global Alliance for Animals and People (GAAP) zijn in Chili actief om dieren te helpen die bij de bosbranden in het land gewond zijn geraakt. Nadat het laatste dier is voorbereid op de nacht, doet het team verslag over het verloop van de hulpverlening.

IFAW-GAAP is ter plaatse voor hulpverlening aan dieren die bij de bosbranden in Chili gewond zijn geraakt. Het team is gevraagd te helpen bij redding en opvang en het verlenen van spoedeisende medische zorg aan dieren in nood. Op onze eerste dag in het gebied maakten we kennis met de andere hulpverleners ter plaatse en richtten we ons basiskamp in. Na het in ontvangst nemen van onze eerste reddingsopdracht, trokken we zo snel mogelijk het gebied in. Toen we het paard in kwestie onderzochten, bleek dat zo'n 25% van haar lijf bedekt was met brandwonden. Gelukkig was er een team van paardenartsen en verzorgers in de buurt, dat haar medische zorg kon geven. 

De omgeving rond onze tijdelijke opvanglocatie is nog steeds groen, maar vanaf de plek waar we werken, zien we in de verte rook en verbrande plekken in het landschap. Gelukkig is er geen directe dreiging dat het vuur onze kant op komt, maar we zijn erop voorbereid om direct in actie te komen als de wind draait en het gevaar groter wordt.

Een ander paard in onze tijdelijke opvang was de hele dag rusteloos. Zijn hartslag ging voortdurend omhoog en omlaag en we maakten ons zorgen om zijn toestand. Hij had ernstige brandwonden en we moesten er achter zien te komen wat zijn rusteloosheid veroorzaakte. Als er iets ernstigs aan de hand was, zouden we hem naar een paardenkliniek verderop sturen, die ons genereus hulp had toegezegd. We namen een bloedmonster af en brachten dit zo snel mogelijk naar een kliniek in de buurt voor onderzoek. Toen de testresultaten terugkwamen, besloten we het paard naar de paardenkliniek te brengen, waar hij 24 uur lang zou worden behandeld en geobserveerd. Het betekende een lange rit met een ziek dier... maar dankzij de grote inzet van alle betrokkenen, herstelt hij zich goed.  

Het is fantastisch hoe veel mensen zich als vrijwilliger hebben gemeld. We hebben verhalen gehoord over dichtslibbende wegen door lokale burgers die in hun auto waren gestapt om in de getroffen gebieden te gaan helpen, of om voedsel voor de dieren te brengen waaraan zo dringend behoefte is. Vandaag hebben we 40 balen hooi opgehaald, die waren gedoneerd door mensen uit de buurt die heel graag iets wilden doen.

Maar er is nog steeds grote behoefte aan medische benodigdheden, tijdelijke omheiningen en materiaal voor hekken.

Mensen zijn door deze tragedie geraakt en komen samen om te helpen. Veel mensen die we onderweg tegenkomen met de hulpvrachtwagen, claxonneren als steunbetuiging en roepen ons bemoedigend toe.

Later diezelfde dag, rond half twaalf, kregen we nog meer paarden binnen. Dit keer kwam er een grote vrachtwagen het terrein van onze tijdelijke opvang oprijden met zes paarden aan boord. De dieren kwamen uit Santa Olga, het dorp dat bij één van de branden vorige week volledig in de as werd gelegd. De meeste paarden hadden ernstige brandwonden. Het viel ons op dat één van de jonge paarden steeds dicht bij een ander paard in de buurt bleef. Eerst dachten we dat dit zijn moeder was. Maar dat was helaas niet zo. Zijn moeder was bij de brand omgekomen en daarna had het jonge paardje zich blijkbaar aan één van de andere merries gehecht.

Elke dag zijn er nieuwe dieren die onze hulp nodig hebben en ons team zet zich onvermoeibaar in om zo veel mogelijk dieren te helpen. Er zijn nog geen tekenen dat de branden afzwakken en we zullen dieren die door het vuur gewond raken, blijven helpen.

We houden jullie de komende dagen op de hoogte met nieuwe verslagen! Als altijd zijn we ontzettend dankbaar voor alle goede wensen en de niet aflatende steun die we van iedereen ontvangen.

--SW

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie