Haven van Rotterdam sluit voor walvisvlees

Tegenstanders van de walvisjacht kijken toe hoe de eerste walvis van het seizoen gevild wordt bij het verwerkingsstation in IJsland. We zijn al tot de conclusie gekomen dat IJslands walvisjacht het project is van een eenzame en excentrieke man, die vastbesloten lijkt om de toeristenindustrie van IJsland, de walvis spotters, journalisten en zijn eigen aandeelhouders tegen zich in het harnas te jagen. De haven van Rotterdam staat als volgende op zijn lijstje, hoewel deze ook niks te maken wil hebben met zijn weerzinwekkende handel.

De online campagne van Avaaz kreeg overweldigende steun; ruim een miljoen mensen schreven naar de haven van Rotterdam, toen ze hoorden dat het walvisvlees van meneer Loftsson hiervandaan verscheept zou worden naar Tokio.

De autoriteiten bekeken hun ethische beleid, dachten na over hun reputatie en besloten kort daarna dat er geen walvisvlees door de haven zou komen.

Samskip, de IJslandse vervoerder, reageerde door te melden dat ze zich zullen houden aan deze regels. En zo sluit er weer een deur voor de walvisjacht van meneer Loftsson.

Maar Samskip heeft niet gezegd dat ze geen walvisvlees meer zullen vervoeren. We kunnen alleen maar aannemen dat ze op zoek zijn naar andere havens, aangezien er geen directe route is van Reykjavik naar Tokio.

Daarom verstuurde het IFAW binnen het Verenigd Koninkrijk een persbericht met daarin de oproep aan alle havens om het goede voorbeeld van Rotterdam te volgen en het walvisvlees niet eens te laten passeren. Binnenkort schrijven we alle Engelse haveneigenaren en vragen we hen om zich achter Rotterdam te scharen. IFAW-kantoren binnen Europa zullen hun havens tegelijk benaderen.

Nu de druk op de jacht op vinvissen, een bedreigde soort, steeds groter wordt in IJsland en wereldwijd, wordt het tijd dat iemand meneer Loftsson eens vriendelijk uitlegt dat hij IJslands reputatie, walvis spotters en toeristenindustrie schade toebrengt.

Hij moet er ook aan herinnerd worden dat zijn eigen aandeelhouders vinden dat hij geld verspild met deze onderneming. Het is duidelijk een trotse man die geen gezichtsverlies wil lijden, maar de wrede, onnodige en schadelijke jacht moet stoppen.

Meneer Loftsson komt steeds verder alleen te staan. Hopelijk legt iemand hem snel uit dat hij beter kan opgeven.

-- RM

Kijk voor meer informatie over onze inspanningen om de commerciële walvisjacht te stoppen op onze pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming