Happiness Day: hoe dieren je gelukkig maken #makeithappy

De auteur met een neushoorn bij Wildlife Rescue Centre in Kaziranga, India.

20 maart is door de VN uitgeroepen tot International Happiness Day, een uitgelezen kans dus om allemaal even afstand te nemen van ons dagelijks leven en al die dingen die we nog moeten doen. Het is een dag om dankbaar te zijn voor alles wat ons gelukkig maakt, om ons te realiseren hoe belangrijk het is om die dingen te beschermen.

In het kader daarvan hebben wij een nieuw rapport uitgebracht, getiteld Measuring What Matters: Toward True Wellbeing for Animals and People. In het rapport staat een groot aantal praktijkvoorbeelden van hoe dieren bijdragen aan menselijk geluk en hoe we tegelijkertijd dieren én mensen kunnen helpen. Ik heb het zelf uit de eerste hand mogen ervaren.

Ik ben oprecht dankbaar dat ik als directeur van het IFAW over de hele wereld met allerlei soorten dieren heb mogen werken.

Dieren maken me gelukkig. Ik zet me in voor hun bescherming. Niet alleen omdat ik vind dat het onze plicht is om onze planeet met andere soorten te delen, maar ook vanuit meer egoïstische motieven: omdat dieren mijn leven hier op aarde zo veel leuker maken.

In India heb ik weesneushoorntjes de fles gegeven en in Kenia mocht ik helpen olifanten van een zender te voorzien. Bij het IFAW richten we ons op het redden, rehabiliteren en weer uitzetten van dieren. Een dier in nood helpen, dat maakt me gelukkig en geeft me voldoening.

Net zo bijzonder, of misschien zelfs nog specialer, is het om te kijken naar gezonde dieren in hun veilige, natuurlijke leefomgeving. Die dieren hebben ons helemaal niet nodig. Ik vind het ook altijd heel belangrijk om met een gids op pad te gaan die ervoor zorgt dat we hun natuurlijke gedrag niet verstoren. Ondanks dat kunnen dieren hun nieuwsgierigheid naar ons soms niet bedwingen.

Het is fantastisch om te zien hoe een jong olifantje voorzichtig naar een jeep toe loopt en dan door een oudere broer of zus zachtjes de andere kant op wordt geduwd. Wij wachten alleen maar stilletjes af en genieten van het overweldigende gevoel dat je de interesse van een wild dier hebt gewekt. Dat gevoel dat een dier nieuwsgierig is naar wat voor soort wezen jij bent, wat je daar komt doen en hoe dat dier uiteindelijk besluit contact met jou te maken, dat is echt ontzettend spannend en vaak ook heel grappig.

Dat soort ervaringen geven mij het gevoel dat dieren net zo nieuwsgierig zijn naar andere soorten als wij. Het sterkt mij in de overtuiging dat we allemaal vreedzaam en gelukkig naast elkaar kunnen leven.

Op wat voor manier maken dieren jou gelukkig?

Plaats een opmerking of tweet met de hashtag #makeithappy en deel je gedachten met ons!

--AD

Post a comment