Halsbandzender aangemeten bij vijf weesolifanten

John B bevestigt Batoka's halsbandzender

Op 25 oktober hebben Game Rangers International en het IFAW, partner in het Elephant Orphanage Project in Zambia, met succes satelliet- en VHF-zenders aangemeten bij vijf weesolifanten die verblijven op de uitzetlocatie in Kafue.

Het vijftal maakt deel uit van de groep van tien weesolifanten die op dit moment het uitzetprogramma van het EOP volgen. Van die vijf lopen er vier al vrij rond (ze worden ’s nachts niet in de beschermde omheining gehouden), en één wordt naar verwachting binnenkort ook onafhankelijk van de weeskudde. Voor hun veiligheid, en om te kunnen volgen of hun terugkeer naar de natuur succesvol verloopt, is het belangrijk dat we hun bewegingen op afstand kunnen volgen.

Het IFAW heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanschaf van satellietzenders voor drie van de weesolifanten, en heeft de logistieke kant van de operatie gefinancierd. Onderdeel hiervan was het invliegen van drie dierenartsen naar Kafue National Park. Ook IFAW-onderzoekers John Beecham en Miguel de Gabriel waren er bij, om te helpen bij de praktische uitvoering, maar ook bij de planning van de monitoring na uitzetting en het beheren van hierbij verzamelde gegevens.

Toen de dierenartsen arriveerden, was Chodoba (met zijn 10 ½ jaar de oudste weesolifant) de enige olifant die zich niet binnen de veilige omheining van de boma bevond. Daarom werd besloten om met hem te beginnen.

Chodoba's nieuwe halsbandzender

Chodoba werd met een pijltje verdoofd, waarna zijn oude halsbandzender werd verwijderd en de nieuwe werd omgehangen. De hele operatie nam slechts 30 minuten in beslag, waarna hij weer werd gewekt.

Onder het waakzame oog van een van zijn oppassers kreeg hij rustig de tijd om bij te komen tot zijn verdoving helemaal was uitgewerkt. Het team ging intussen verder met de andere deelnemers aan het uitzetprogramma, die geduldig tussen de jongere weesolifanten in de boma stonden te wachten.

Chodoba komt overeind

De dierenarts verdoofde de betreffende olifanten met een vakkundig gemikt pijltje. Zodra zijn doelwitten versuft begonnen te raken, werden de jongere olifanten snel uit de boma geleid voor een wandeling. Achterblijvers Chamilandu, Batoka, Tafika en Kafue zakten al snel verdoofd op de grond.

Vanaf dat moment was het alle hens aan dek. Medewerkers van het EOP en ondersteunende krachten deelden zich op in teams die elk een olifant voor hun rekening namen. Het was nog een hele klus om elke olifant in de juiste positie te krijgen (als een olifant in een verkeerde houding neerkomt en hier niets aan wordt gedaan, kan dit levensgevaarlijke gevolgen hebben), de vitale functies te controleren, verschillende monsters te nemen en de halsbandzenders om te hangen.

Tafika and Chamma herenigd

De hele operatie verliep precies volgens schema. Binnen een uur stonden alle olifanten weer overeind, mét halsbandzender.

Dankzij de vijf halsbandzenders kan het EOP de bewegingen van elk van deze olifanten veel beter volgen. En die informatie wordt steeds belangrijker nu het volgende natte seizoen nadert. Dat is namelijk traditioneel de periode waarin olifanten grote afstanden in het park afleggen. En de verwachting is dat de weesolifanten dat voorbeeld zullen volgen.

--RM

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie