GPS zender brengt leven olifant in kaart

Om het gedrag van olifanten en de afstanden die ze afleggen beter te begrijpen,
woensdag, 4 december, 2013

Om het gedrag van olifanten en de afstanden die ze afleggen beter te begrijpen, heeft het International Fund for Animal Welfare (IFAW) gisteren vier olifanten uit het Amboseli National Park in Kenia uitgerust met GPS zenders. De halsbanden maken gebruik van satelliet- en radiosignalen om de locatie van de dieren door te geven.

De actie is mogelijk gemaakt door de Lucie Burgers Stichting voor Vergelijkend Gedragsonderzoek te Arnhem. Zij steunden het IFAW met een beurs van € 9000,-. Voor dit bedrag konden drie GPS-halsbanden worden aangeschaft. De stichting is opgericht ten behoeve van vergelijkend gedragsonderzoek bij dieren en wil kennis over gedrag en ecologie bevorderen. Ze wil op deze manier een basis leggen voor effectieve beheer- en beschermingsmaatregelen.

De GPS-apparatuur geeft inzicht in de manier waarop olifanten leven, hoe ze zich gedragen en welke routes ze nemen. Daardoor kunnen de risico’s voor mensen die leven in gebieden die olifanten al millennia doorkruisen, drastisch worden verminderd. “Op de lange termijn zal de informatie de levens van zowel dieren als mensen redden”, zegt Rikkert Reijnen, woordvoerder van het IFAW in Nederland.

Door oprukkende landbouw en de grote bevolkingstoename in het zuiden en oosten van Afrika hebben olifanten steeds minder ruimte. Steeds vaker komen de dieren dan ook ongewild in aanraking met de lokale bevolking, wat niet zelden leidt tot gevaarlijke situaties. Reijnen: “Met de GPS-gegevens kunnen we veel nauwkeuriger de bewegingen en behoeftes van olifanten in kaart brengen. Daarmee wordt het voor ons een stuk eenvoudiger om routes die de voorkeur hebben te managen en te beschermen. Ook kunnen we verschillende leefgebieden met elkaar te verbinden, zodat olifanten én mensen meer ruimte hebben en ongestoord kunnen leven.”

Het is de tweede keer dit jaar dat het IFAW met een team van wetenschappers, onderzoekers en dierenartsen een dergelijke actie organiseert. In februari kregen zes olifanten, vier stieren en twee koeien, ook al halsbanden met GPS zenders. Deze studie maakt dan ook deel uit van een vijf jaar durend onderzoek dat het welzijn van de lokale bevolking moet bevorderen door de olifantenleefgebieden beter te managen en tegelijkertijd de biodiversiteit te waarborgen. De meer dan 1400 olifanten die in het Amboseli National Park voorkomen brengen 80% van de tijd buiten het park door.

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie