Goed nieuws voor beluga’s: SLIDESHOW + VIDEO

De slideshow bevat vijf foto’s van beluga’s in hun natuurlijke leefomgeving. De foto’s zijn gemaakt door Bettina van Elk, de afgelopen 15 jaar heeft ze zich vrijwillig ingezet om onderzoek te doen naar deze soort voor het IFAW.

Gisterenavond bereikte mij het nieuws dat de US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) geen vergunning heeft verleend aan het aquarium van Georgia om 18 in het wild gevangen beluga’s in te voeren.

De VS-regering geeft al ruim 20 jaar geen toestemming meer om in het wild gevangen walvissen te importeren. Het IFAW werkt al bijna net zo lang aan de bescherming van beluga’s in de Witte Zee bij Solovetsky, Rusland.

Net als andere walvissoorten, kampen beluga’s nu met meer bedreigingen dan ooit. Vorige maand ontvingen we het nieuws dat het Russian Ministry of Natural Resources een beschermd gebied wil gaan realiseren bij Solovetsky, dat in verbinding komt te staan met een nabijgelegen natuurreservaat. IFAW’s kantoor in Moskou doet al jaren onderzoek en pogingen om de beluga’s te beschermen, dus dit was reden voor een feestje!

Hoe de toekomst van de 18 gevangen beluga’s eruit ziet, is nog onzeker. Dankzij het jarenlange harde werk van onze IFAW-collega’s in Rusland, wetenschappers en vrijwilligers hebben de prachtige beluga’s bij Solovetsky eiland nu een kans om te overleven.

Hieronder staan een aantal notities van onderzoek bij Solovetsky door een Nederlandse vrijwilliger: Bettina van Elk. Ze verzamelt al 15 jaar vrijwillig belangrijke gegevens over deze prachtige soort, de beluga.

-- PR

Notities van IFAW-vrijwilliger Bettina van Elk

De groep beluga’s die op de foto staat bestaat uit 200 tot 400 dieren.

Elk jaar worden ongeveer 25 nieuwe beluga’s geboren. Dit jaar zagen we er zes tijdens onze expedities. Pasgeboren baby’s zijn donkerbruin, als ze ouder worden kleuren ze grijs, voor ze de helderwitte kleur van de volwassen dieren aannemen.

Tijdens ons onderzoek in juli verdwenen zeven tot negen mannetjes om te paren. Beluga families staan onder de leiding van de oudere vrouwtjes. De grote groep dieren is verdeeld in subgroepen, ze zijn overdag het meest actief.

Dit jaar hadden we een spectaculaire dag waarop we een groep van 50 tot 60 dieren zagen vlak voor de observatietoren van het IFAW. We hadden geluk dat het weer erg goed was die dag.

Het doel van IFAW’s onderzoek op dit moment:

  • Het creëren van een identificatiebank aan de hand van foto’s
  • Het verkrijgen van een duidelijker beeld van de populatie
  • Het vastleggen en catalogiseren van littekens en ziektes onder de dieren
  • Het monitoren en vastleggen van bedreigingen voor het gebied waar de beluga’s jongen krijgen en de bescherming van dit gebied veilig stellen.

Bovenstaande video van een andere groep beluga’s werd twee jaar geleden opgenomen nabij Solovetsky.

Kijk voor meer informatie over onze inspanningen om walvissen wereldwijd te beschermen op onze speciale pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming