Geredde neushoornkalfjes hebben het goed in het CWRC

Het is nu al enkele weken geleden dat het overstromingswater van dit jaar is gezakt en een jaar sinds Kaziranga National Park in India werd getroffen door de ergste overstromingen in Assam in meer dan tien jaar. Meer dan 100 wilde dieren konden tijdens de overstromingen van vorig jaar door het Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation (CWRC) van IFAW-Wildlife Trust of India worden gered dankzij hun mobiele veterinaire dienst. Er waren acht neushoornweesjes bij, die naar het centrum werden gebracht om daar met de hand te worden grootgebracht.

Twee van de geredde neushoornkalfjes in de crèche voor groot wild van het opvangcentrum Foto: © Subhamoy Bhattacharjee/ IFAW-WTI

Om gelijktijdig voor een langere periode voor acht neushoorns én nog een ouder kalf te zorgen, was een enorme beproeving voor het team van CWRC. Naast de inspanningen van de verzorgers en dierenartsen van het centrum was de overweldigende steun die we van mensen van alle rangen en standen mochten ontvangen van cruciaal belang.

“De geredde neushoornkalfjes riepen zo veel emotie op dat een groep kinderen van een school heel ver weg hun lunch opgaf zodat ze flesvoeding voor de kalfjes konden kopen”, aldus dr. Rathin Barman, Co-Directeur van CWRC. “We willen graag onze hartelijke dank uitspreken aan de mensen van Assam en aan alle weldoeners voor hun steun en bemoediging in het afgelopen jaar.”

Toen de neushoornkalfjes in het CWRC aankwamen werden ze eerst gestabiliseerd in de crèche voor groot wild. Toen ze eenmaal van hun overstromingstrauma en verwondingen hersteld waren, werden ze overgeplaatst naar een klein buitenhok naast de crèche. Nadat ze zich aan het buitenleven hadden aangepast, werden ze langzaam gewend gemaakt aan drie grotere buitenhokken waar een natuurlijk beekje door stroomt. Zodoende konden de kalfjes rollen en spelen, een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van natuurlijk gedrag.

Neushoorns in het opvangcentrum

“De kalfjes zijn snel gegroeid”, zegt dokter Panjit Basumatary, hoofd van het veterinair team bij het CWRC. “Het is heel belangrijk dat ze nu alle vier de jaargetijden hebben meegemaakt in een omgeving die op hun natuurlijke leefgebied lijkt. Het was ontroerend om te zien hoe de jongere kalfjes in de winter ‘s nachts dichter bij de ouderen gingen staan om warm te blijven, net zoals ze bij hun moeders zouden hebben gedaan. Telkens als ze in de modder spelen, van de regen genieten of samen een dutje doen, net zoals in hun natuurlijke omgeving, geeft dat ons toch een voldaan gevoel. Het laat zien dat ze goede vorderingen maken op weg naar een leven in het wild.”

Het opvangcentrum van IFAW-WTI verzorgt momenteel tien neushoornkalfjes. De acht kalfjes die vorig jaar zijn gered zijn al gehecht geraakt aan een ouder kalf dat in 2015 werd gered. Nog een kalfje van tussen de vier en zes maanden oud dat door de moessonoverstromingen ontheemd raakte, werd uit Burhapahar gered en eerder deze maand naar het centrum gebracht.

--RGC

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie