Ernstige zorgen om voortbestaan olifanten

World Elephant Day 2014 - Ernstige zorgen om voortbestaan olifanten
dinsdag, 12 augustus, 2014

Dinsdag 12 augustus 2014 is het World Elephant Day en vragen we wederom aandacht voor de vreselijke gevolgen van de handel in ivoor, voordat het te laat is. “We schrijven halverwege augustus 2014 en er is dit jaar nog geen week voorbij gegaan waarin er niet ergens een lading ivoor in beslag is genomen. En dat zijn alleen nog maar de partijen die door de douane onderschept worden”, zegt Jason Bell, hoofd van het Olifantenprogramma binnen het IFAW (International Fund for Animal Welfare). 

“Elke nieuwe inbeslagname benadrukt dat de strijd tegen stropers en de criminele organisaties achter de handel geïntensiveerd moet worden. De populaties worden steeds kleiner en het aantal gestroopte olifanten alsmaar groter. Als we zo doorgaan verliezen we onherroepelijk de strijd en sterft de olifant gewoon uit. En dat gaat in een rap tempo. Zeker 35.000 olifanten per jaar worden op een vreselijke manier omgebracht voor hun ivoor”, aldus Bell.

Het meeste van het illegaal gestroopte en verhandelde ivoor gaat naar Azië, voornamelijk China. Daar is de waarde van een kilo ivoor inmiddels hoger dan de waarde van een kilo goud. Het ‘witte goud’ heeft er nog altijd een enorm statusverhogend effect en bij de gemiddelde Chinees is het besef dat ivoor afkomstig is van een dode olifant niet altijd vanzelfsprekend.

“De enige manier waarop overheden iets kunnen doen aan de massale slachting van olifanten is door samen te werken met INTERPOL en andere internationale handhavingsinstanties om internationale criminele en terroristische organisaties achter de handel (zoals Al-Shabaab in Afrika) goed in kaart te brengen. Om reactieve redenen, directe acties en inbeslagnames, maar ook om preventief te kunnen handelen. Met de enorme hoge ivooropbrengsten worden vaak andere operaties gefinancierd die op hun beurt een bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in bepaalde regio’s vormen."

De toekomst voor olifanten ziet er alles behalve rooskleurig uit, maar Bell blijft positief. “Bij overheden is de laatste jaren een groter besef van urgentie gaan groeien. Dat blijkt wel uit de diverse afspraken en convenanten die de laatste jaren zijn gesloten. Ook het feit dat dit jaar al vier landen, en niet de minste (China, Frankrijk, USA en België) hun ivoorvoorraad hebben vernietigd is een zeer sterk signaal.”

Overigens is in Nederland het beleid dat ivoor direct na inbeslagname vernietigd wordt en beschikken we hier dus ook niet over een ivoorvoorraad.

Met het Clinton Global Initiative werkt het IFAW, samen met Afrikaanse regeringsleiders en staatshoofden, aan het beëindigen van de stroperij, de smokkel en de vraag naar ivoor.

Meer informatie over Wereld Olifanten Dag 2014

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie