Een profiel van een moedig mens: Canadese senator Mac Harb zegt nee tegen commerciële zeehondenjacht

In de Canadese Senaat is het debat begonnen over het wetsontwerp van senator Mac Harb tegen de commerciële zeehondenjacht.

In Canada is het na al die jaren nog steeds niet tot een rationele discussie over de zeehondenjacht gekomen.

Waarschuwing: deze video bevat schokkende beelden van de commerciële zeehondenjacht.

Hoewel de jacht in 2012 weer volledig door de belastingbetaler is gefinancierd, met als enig doel om een voorraad huiden aan te leggen, spreken sommige politici bizar genoeg van een “succes”.

Een van de laatste Canadese verwerkingsbedrijven heeft eerder dit jaar zijn activiteiten beëindigd, terwijl de enige andere verwerker die nog over is – een Noors bedrijf – $3,6 miljoen aan overheidssubsidie nodig had om te kunnen overleven.

Ondanks deze financiële injectie en de prikkel die daarvan uit had moeten gaan voor de jagers, deden dit jaar slechts 680 jagers mee aan de jacht. Met de 70.000 zeehonden die ze daarbij buitmaakten was de oogst beduidend minder dan de 100.000 huiden waarvoor de industrie naar eigen zeggen afnemers heeft. Gelukkig bleef dit aantal ook ver onder de onverantwoord hoge quota van 400.000 zeehonden, waarvoor het Ministerie van Visserij en Oceanen groen licht had gegeven.

Ondanks alle inspanningen van de Canadese regering (en een verspilling van miljoenen dollars) blijven de voorheen grote markten zoals die van Rusland, Europa en de Verenigde Staten gesloten voor de Canadese zeehondenproducten.

Eerder deze maand nam ook Zwitserland een wet aan die de import van zeehondenproducten verbiedt.

De Canadese overheid houdt nog steeds de hoop bij de jagers levend door hun “toegang tot de Chinese markt” in het vooruitzicht te stellen – maar dat beloven ze nu al minstens 18 jaar, en er is nog nooit iets van terechtgekomen.

En dat noemen ze nou een succesvolle bedrijfstak!

Zolang het Canadese volk niets doet om te verhinderen dat hun politici belastinggeld verspillen aan zulke "succesvolle" ondernemingen, gaat de jacht op zeehonden door. Maar er moet toch een moment komen dat we ons realiseren, dat het doodslaan van drie weken oude zeehondenpups op de Canadese ijsvlakten in deze tijd geen zinnige bron van inkomen meer is.

Net zoals andere bedrijfstakken die producten leveren die niemand nodig heeft en waar niemand op zit te wachten, zo had er ook al veel eerder een eind moeten worden gemaakt aan de commerciële zeehondenjacht.

Bij het International Fund for Animal Welfare weten we dat een verandering ten goede de nodige inspanning kost.

Daarom ondersteunen we van harte Senator Harb om zijn moed en zijn niet aflatende inspanningen om de commerciële zeehondenjacht op Parliament Hill aan de orde te stellen – een onderwerp dat daar al veel te lang taboe is geweest.

- SF

Kom in actie en neem contact op met leden van de Canadese Senaat. Dring er bij ze op aan om het wetsontwerp van Senator Harb tegen de commerciële zeehondenjacht te steunen.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie