Dieren bedreigd door bosbranden Australië

De Australische regering meldt dat de snel oprukkende bosbranden en de rookontwikkeling die daarmee gepaard gaat, dierenlevens heeft geëist en leefgebieden bij Wye River, Separation Creek en Lorne deels heeft verwoest. Foto: © ABC

De verwoestende bosbranden in Victoria hebben een aantal plaatselijke diersoorten, waaronder kangoeroes en koala’s, hard getroffen. De verwachting is dat het vuur de komende weken nog meer dierenlevens zal eisen.

In Lorne wordt een speciaal triagecentrum ingericht, voor onderzoek en behandeling van dieren die door brandweerlieden en boswachters uit nabijgelegen bosbrandgebieden worden gered. Dierenartsen in het centrum onderzoeken de dieren op brandwonden en ander letsel, voeren behandelingen uit en laten dieren die niet meer te redden zijn inslapen.

Dieren die moeten worden voorbereid op een terugkeer naar het wild, worden ondergebracht in erkende opvangcentra en op opvangadressen die zijn aangesloten bij het triagecentrum. Voor hulpverleners in de getroffen gebieden heeft het Australische Department of Environment Land Water and Planning (DELWP) een noodfonds in het leven geroepen. Opvangcentra voor wilde dieren die dierlijke slachtoffers van de bosbranden opvangen, kunnen hierop een beroep doen.

Dierenarts en brandwondenexpert Anne Fowler leidt het triagecentrum en coördineert de inzet van dierenartsen en assistenten. Ze benadrukt dat elk gewond dier zo snel mogelijk medische hulp moet krijgen.

Het IFAW heeft contact gehad met het DELWP, de overheidsinstantie die de hulpverlening coördineert. Het DELWP meldt dat de snel oprukkende branden en de rookontwikkeling die daarmee gepaard gaat, dierenlevens heeft geëist en leefgebieden bij Wye River, Separation Creek en Lorne deels heeft verwoest.

Dr. Fowler riep de plaatselijke bevolking op om de hulpverleners te ondersteunen met onder andere tankpassen. De hulpverleners moeten vaak honderden kilometers afleggen om eucalyptusbladeren voor de koala’s te verzamelen.  

Meer nieuws volgt zodra de brandgebieden veilig zijn verklaard door het DELWP.

--JS

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie