De laatste 300 olifanten in Mali staan op het punt de bescherming te krijgen die ze verdienen, omdat jij je stem hebt laten horen

Om te beginnen wil ik je ontzettend bedanken voor de overweldigende respons na onze oproep in maart om in actie te komen voor bescherming van de laatst overgebleven olifantenkudde van de Sahelregio. Tot nu toe hebben meer dan 73.000 mensen de petitie van het IFAW getekend, waarmee we de milieuminister van Mali, Ousmane Koné, oproepen urgente maatregelen te nemen voor bescherming van deze laatste 300 olifanten.

Kortgeleden hebben we deze eerste golf van internationale reacties niet alleen onder de aandacht kunnen brengen bij minister Koné, maar ook bij de president van Mali zelf. Volgens onze lokale contacten ziet het ernaar uit dat de wereldwijde aandacht die op de situatie van deze olifanten is gevestigd, nu al heeft bijgedragen aan:

  • aandacht van de minister van Milieu voor dit specifieke onderwerp
  • goedkeuring van de inzet van 50 eco-opzichters in het Gourmareservaat, waar ze een training zullen volgen in geavanceerde stropersbestrijdingsmethoden
  • de bewapening van deze eco-opzichters
  • aanmoediging van verdergaande betrokkenheid van de VN-missie MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) bij de bescherming van de regio Gourma en de olifanten die er leven.

Willen deze eerste maatregelen echter een langduriger effect hebben, dan moet de internationale gemeenschap doorgaan zijn stem te laten horen door hier de petitie van het IFAW te tekenen en zo veel mogelijk mensen te vragen hetzelfde te doen. Zo maken we de regering van Mali bewust van de noodzaak om langdurige antistropersmaatregelen te steunen en uit te voeren zodat  de olifanten in de regio Gourma bescherming krijgen.

De 300 laatst overgebleven olifanten in de Sahel behoren tot een populatie die van oorsprong geïsoleerd leefde. Sinds die tijd hebben ze een natuurlijk migratiepatroon ontwikkeld, waarbij ze 600 kilometer afleggen om onmisbaar voedsel en water te bereiken. Op dit moment verkeren ze echter in grote problemen.

Ze worden bedreigd door vijandige gewapende bendes die zich sinds 2012 over het noorden van Mali hebben verspreid en voortdurend op zoek zijn naar nieuwe inkomstenbronnen. In de afgelopen twee jaar zijn al bijna honderd van deze olifanten gedood om hun ivoor.

Als dit tempo aanhoudt, zullen ze binnen de komende drie jaar verdwenen zijn. We hebben geen moment te verliezen. 

--CSB

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie