De CITES-conferentie is beëindigd, er zijn successen behaald voor een betere toekomst voor dieren

In bovenstaande video geeft Azzedine Downes, directeur van het IFAW, een kijkje achter de schermen bij de 16e CITES-conferentie in Bangkok.

De 16e CITES CoP was erg succesvol: er komt meer bescherming voor haaien, we zijn dichterbij effectieve maatregelen om de georganiseerde wildlife misdaad tegen te gaan, met name stroperij en illegale handel in olifanten en neushoorns, en er komt meer controle op wildlife handel via internet.

Aan de andere kant verloren we de kans om de ijsbeer extra bescherming te bieden. De ijsbeer zal, jammer genoeg, bejaagd blijven worden om de internationale markt van nutteloze producten te voorzien. We konden de partijen niet overtuigen van de noodzaak om de werelwijde vraag naar en consumptie van wildlife producten terug te dringen.

Toen we er maandag in slaagden om de benodigde 2/3 meerderheid te krijgen voor de bescherming van haaien, hebben we een grote hap genomen uit de handel in haaienvinnen. Maar we wisten dat deze beslissing, genomen door Comité 1, nog altijd terug gedraaid kon worden in de plenaire vergadering, waar landen die geen controle willen en zich niks aantrekken van de wreedheden van deze industrie, nog bezwaar konden maken tegen deze beslissing.

Na een heftig debat tijdens de plenaire vergadering, weigerde de meerderheid van de partijen hun stem te veranderen en gaven ze blijk van toewijding aan de bescherming van het mariene ecosysteem.

Dit is een goede dag voor de witpuntrifhaai, de hamerhaai en de haringhaai, en voor de oceanen in het algemeen.

Dank aan alle regeringen die JA gestemd hebben om de haai te beschermen. We kijken er nu naar uit om te assisteren bij de implementatie.

Het is jammer dat we niet dezelfde steun kregen voor de ijsbeer. Dit is voor ons een teken dat we er nog harder aan moeten werken om overheden bewust te maken van de noodzaak om hun beslissingen op het voorzorgsbeginsel te baseren en in de toekomst meer respect te hebben voor dieren en de natuur.

Over de vergaderingen met betrekking tot de olifant zijn we redelijk tevreden. Er zijn belangrijke zaken besproken, zoals afspraken om harder te strijden tegen stroperij en illegale ivoorhandel en de voorwaarden waaraan de ivoorhandel in de toekomst moet voldoen, wat gelukkig niet wil zeggen dat ivoorhandel in de toekomst legaal wordt. Dit zou een ramp zijn voor de olifanten in Azië en Afrika, ze worden nu al ernstig bedreigd door stropers.

Tijdens deze conferentie lag de focus meer dan ooit op wetshandhaving en implementatie. Het IFAW en INTERPOL lanceerden het rapport Project WEB, dat een kijkje geeft in de online ivoorhandel binnen Europa. Er waren echter ook andere organisaties die vergaderingen en trainingen hielden om de kennis van landen te verbreden die de handel aan willen pakken.

Natuurlijk moeten we doorgaan met ons lobbywerk, en dat zullen we ook zeker doen, om ervoor te zorgen dat de beslissing over het al dan niet toestaan van ivoorhandel uitgesteld wordt tot de landen met olifanten binnen hun grenzen een plan hebben om de olifanten te beschermen en met name om het doden voor ivoor een halt toe te roepen. Ook blijven we er bij regeringen op aandringen zich te focussen op de vraag naar ivoor in de consumerende landen.

Een mooie dag en een goede reden om trots te zijn op wat we bereikt hebben. Wat een privilege om bij het IFAW-team te mogen horen!

--PP

Kijk hier  voor meer informatie over CITES

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie