Cora Bailey, oprichtster van CLAW, gaat met pensioen, maar ons werk gaat door

Cora

Sinds ze in 1999 Community Led Animal Welfare, afgekort CLAW, oprichtte, heeft Cora Bailey tienduizenden dieren geholpen.

Ze begon met CLAW om hulp te bieden aan de huisdieren van meer dan een miljoen mensen in de townships van Zuid-Afrika. De inwoners van deze townships, die ontstonden onder het apartheidsregime, hadden geen toegang tot diergeneeskundige zorg. Tegenwoordig zorgt CLAW ervoor dat huisdieren basiszorg en spoedeisende medische hulp krijgen. Daarnaast wordt er voorlichting gegeven over verantwoorde huisdierzorg en zijn er maatschappelijke programma's voor hulp aan dieren - en hun eigenaren - die anders in de kou zouden staan.

De afgelopen 17 jaar heeft Cora zich onvermoeibaar ingezet voor dieren in de armste wijken van Zuid-Afrika en een hoognodige diergeneeskundige infrastructuur opgebouwd.

En nu gaat ze van haar welverdiende rust genieten.

De samenwerking tussen het IFAW en CLAW begon midden jaren negentig in Johannesburg, Zuid-Afrika. Cora's non-profitorganiatie, PAW (Pet Animal Welfare) genaamd, ontving in die tijd een jaarlijkse subsidie van het IFAW voor hulp aan huisdieren. De naam van de organisatie werd later veranderd in Community Led Animal Welfare, wat de unieke aard van het project beter omschreef. CLAW ging verder dan het simpelweg aanbieden van diensten op het gebied van dierenwelzijn, er werd ook samenwerking gezocht met de straatarme gemeenschappen. Voordat CLAW er was, werden dierenwelzijnsdiensten alleen aangeboden in de meer welvarende buitenwijken. Het uitgangspunt daarbij was dat als je geen toegang kon krijgen tot huisdierzorg, je het ook niet verdiende om een huisdier te hebben.

Cora koos met haar aanpak voor een heel ander uitgangspunt. Ze vocht hard om institutionele barrières te overwinnen en zorgde ervoor dat dieren in een aantal van de armste gemeenschappen medische zorg kregen. CLAW is actief op plaatsen waar werkloosheid, honger en ziekten op grote schaal voorkomen en de toegang tot voorzieningen als stromend water, elektriciteit en riolering een zeldzaamheid is. Het is voor ons simpelweg geen optie om alleen maar voor de huisdieren te zorgen en de behoeften van hun eigenaren te negeren.

Een geliefde uitspraak van Cora is 'aan elke riem zit ook een eigenaar vast'. CLAW was de eerste dierenwelzijnsorganisatie in Zuid-Afrika die ook rekening hield met het feit dat elke huisdiereigenaar menselijke waardigheid en respect verdient. Haar overtuiging dat mensen een essentiële rol spelen binnen het dierenwelzijnsvraagstuk, was in die tijd een uitzondering. Maar inmiddels is die overtuiging visionair gebleken.

De aanpak van CLAW heeft de levens van meer dan 40.000 dieren en hun eigenaren verbeterd. Onze voertuigen beginnen maar zelden aan hun ronde zonder dat ze naast hun dozen met vaccins en ontwormingskuren voor honden en katten, ook pakketten met voedingssupplementen aan boord hebben.

Ondanks jaren van rellen en geweld in hun buurt zijn Cora en de medewerkers van CLAW altijd hun cliënten blijven bedienen, tijdelijk zelfs vanaf een andere locatie. In september van dit jaar konden ze eindelijk terugkeren naar een opgeknapte, vernieuwde kliniek. Samen met vrijwilligers en medewerkers heeft Cora zich onvermoeibaar ingezet voor de dieren en de bevolking van Soweto. Veel resultaten zijn te danken aan haar grote vastberadenheid en inspirerend leiderschap.

En ze vergat ook de kinderen in de townships niet. Ze besefte heel goed dat die vaak de belangrijkste verzorgers zijn van huisdieren en jongere broertjes of zusjes. In 2007 bood Cora aan een taakstraffenprogramma op te zetten voor jongeren die anders een celstraf zouden moeten uitzitten. Het educatie- en vrijwilligersprogramma was zo succesvol dat deze kinderen hun vrienden en vriendinnen meenamen: de Kids Club van CLAW was geboren. Elke week legden kinderen kilometerslange afstanden af om aan het programma mee te kunnen doen. De deelnemers en hun huisdier kregen een gezonde maaltijd, leerden over dieren en kregen een stevige steun in de rug van een volwassene.

Een aantal van deze kinderen heeft zich laten inspireren door CLAW's boodschap dat je met compassie meer bereikt dan met geweld. Ze kozen voor een baan bij CLAW en startten een vervolgopleiding.

Compassie en betrokkenheid zijn de pijlers van ons CLAW-project. Velen van ons bij het IFAW hebben uit de eerste hand mogen ervaren hoe CLAW levens verandert, van dieren én van mensen. Cora's bijdrage aan haar gemeenschap, aan dierenwelzijn en aan het IFAW is van onschatbare waarde.

Ik wil Cora graag feliciteren met de manier waarop ze 17 jaar lang verschil heeft gemaakt, in de gemeenschappen waar CLAW actief is, maar ook in de wereldgemeenschap waarbinnen het IFAW opereert. Ze is een grote inspiratiebron voor een hele generatie van medewerkers, donateurs en voorvechters van dierenwelzijn. Allemaal hebben ze het gevoel dat ze haar kennen, omdat ze zich persoonlijk bij haar betrokken voelen. Ze heeft ze geïnspireerd om haar voorbeeld te volgen.

Cora gaat nu officieel met pensioen, maar we twijfelen er niet aan dat ze het werk dat ze meer dan twee decennia geleden begon, nooit helemaal zal loslaten. Haar levenswerk is onlosmakelijk verweven met het verhaal van het IFAW.

--KA

 

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie