Canada's commerciële zeehondenjacht: feiten en fabels

Nu de jaarlijkse commerciële zeehondenjacht voor de oostkust van Canada weer van start is gegaan, horen we uit de monden van de zeehondenindustrie en de politici weer dezelfde fabeltjes.

En door al die misinformatie zie je al snel door de bomen het bos niet meer.

Hoog tijd dus voor een rondje ‘feit of fabel’.

Fabel 1: Er wordt alleen gejaagd op volwassen zeehonden, de pups zijn beschermd.

Hoe het echt zit: In werkelijkheid zijn alleen whitecoat-pups jonger dan twee weken beschermd. Volgens het ministerie van Visserij en Oceanen is 98% van de zeehonden die in de commerciële jacht worden gedood tussen de 3 weken en 3 maanden oud.

Fabel 2: Van het vlees wordt niets verspild; alles van de zeehond wordt gebruikt.

Hoe het echt zit: Zelfs na decennia van overheidssubsidies en -inspanningen om een markt te creëren voor zeehondenvlees, wordt nog altijd zo'n 92% van het zeehondenvlees uit de commerciële jacht op zadelrobben verspild.

Fabel 3: Zeehonden eten te veel kabeljauw en vertragen daarmee het herstel van de visserijsector.

Hoe het echt zit: Wetenschappers van het Canadese ministerie van Visserij en Oceanen zeggen dat zadelrobben heel weinig invloed hebben op het herstel van de kabeljauwstand. Ze geven aan dat de kabeljauw zich op dit moment herstelt, zelfs terwijl de zadelrobpopulaties relatief groot zijn. Er is absoluut geen wetenschappelijk bewijs dat het doden van zeehonden bijdraagt aan het herstel van de kabeljauwstand. Het is zelfs zo dat dit het herstel zou kunnen afremmen of dat het zou kunnen leiden tot de afname van andere soorten.

Fabel 4: De zeehondenjacht vormt een groot deel van het jaarinkomen van de zeehondenjagers.

Hoe het echt zit: De zeehondenjacht is een tanende industrie. De export van zeehondenproducten is gedaald van $18 miljoen (CAD) in 2006 naar nog slechts $317.000 (CAD) in 2015. Volgens Visserij en Oceanen waren er in 2014 nog 1.318 actieve zeehondenjagers, met een gemiddeld inkomen van $1.692 CAD  uit de zeehondenjacht.

Fabel 5: Het is verboden om zeehonden dood te knuppelen.

Hoe het echt zit: In de commerciële zeehondenjacht aan de Canadese oostkust worden nog altijd legaal hakapiks en knuppels gebruikt om zeehonden dood te slaan. Er worden ook geweren gebruikt. Van geen van beide methoden is aangetoond dat ze humaan zijn.

Fabel 6: Elke vorm van zeehondenjacht is hetzelfde, of deze nu aan de Canadese oostkust of in het noordpoolgebied plaatsvindt.

Hoe het echt zit: De zeehondenjacht in het noordpoolgebied is heel anders dan de commerciële jacht aan de Canadese oostkust. In het poolgebied wordt het hele dier gebruikt en de Inuït-gemeenschappen zijn van zeehonden afhankelijk voor voedsel en inkomen.

Het IFAW strijdt al meer dan 45 jaar voor een einde aan de wrede en onnodige commerciële zeehondenjacht aan de Canadese oostkust, en zal dit blijven doen tot deze jacht daadwerkelijk stopt. Met jouw hulp hebben we al veel bereikt: sinds wereldmarkten hun deuren sluiten voor zeehondenproducten, is de industrie duidelijk in verval geraakt. Desondanks blijft de Canadese regering de jacht financieel ondersteunen. En daarmee houdt ze een industrie overeind die economisch niet langer levensvatbaar is en al lang naar de geschiedenisboeken verwezen had moeten worden. Kom in actie en vertel premier Justin Trudeau dat het hoog tijd is om voor goed een einde te maken aan de commerciële zeehondenjacht.

--SF

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie