Canada’s commerciële zeehondenjacht: wreed, onnodig en verbijsterend verspillend

Waarschuwing: deze video bevat schokkende beelden.

Op dit moment is alles rustig op het ijs. 

Maar binnenkort zullen de jagers echter weer het ijskoude water opgaan om te beginnen met de jaarlijkse jacht. Dit jaar heeft de Canadese regering toestemming gegeven voor het doodknuppelen of afschieten van 400.000 zadelrobben.

We weten dat de commerciële zeehondenjacht inhumaan is. 

Het IFAW gaat al decennia lang het ijs op om de gruwelen die zich daar afspelen te observeren en te documenteren. Veel dierenwelzijnsstudies hebben aangetoond dat het onmogelijk is om zeehonden tijdens de commerciële jacht consequent op humane wijze te doden. Bovendien heeft de Canadese regering laten zien niet in staat te zijn op adequate wijze toezicht te houden op de jacht, of regelgeving te handhaven.

Dit jaar willen we de aandacht vestigen op een aspect van de jacht dat de meeste Canadezen verafschuwen: de schokkende en ongeëvenaard grote verspilling van dieren tijdens de jacht.

Veel Canadezen (en politici) gaan er – ten onrechte – van uit dat zeehonden die in de Canadese commerciële jacht worden gedood, in hun geheel worden gebruikt. Niets is echter minder waar. Ondanks een beleid dat ‘volledig gebruik moet stimuleren’, blijkt uit eigen cijfers van de regering dat maar liefst 90% van de zeehonden slechts gedood wordt voor hun pels.

Waarom wordt er dan zoveel drukte gemaakt over zeehondenvlees?

Het is waar dat er in Newfoundland en Labrador een kleine binnenlandse markt bestaat voor zeehondenvlees, maar het is nooit in heel Canada, of elders in de wereld populair geweest.

Zeehonden die worden buitgemaakt in de commerciële jacht aan de Canadese oostkust, worden gevild, soms worden de vinnen verwijderd, en de rest van het dier wordt op het ijs achtergelaten of terug in zee gegooid.

Bij geen enkele andere jacht wordt zo veel verspild. Bovendien is het bij andere zeezoogdieren waarop jacht wordt gemaakt, zoals walvisachtigen of walrussen, verboden om eetbare delen te verspillen. Waarom mag het vlees van een zeehond dan wel worden verspild?

Al twintig jaar lang subsidieert de Canadese overheid de zeehondenindustrie, en er zijn miljoenen dollars geïnvesteerd om zeehondenvlees in eigen land en in China aan de man te brengen. En er is maar één conclusie mogelijk: pogingen om zeehondenvlees populair te maken zijn jammerlijk mislukt. Schokkend genoeg lijkt de Canadese overheid deze informatie voor het eigen publiek te willen achterhouden .

Canada’s commerciële zeehondenjacht blijft een wrede, onnodige jacht met als enige doel het verzamelen van zo veel mogelijk pelzen, die worden verwerkt tot luxegoederen als schoenen, handtassen en iPad-hoezen van zeehondenbont. Met voedsel heeft het allemaal bar weinig te maken.

Dankzij uw steun bevindt de jacht zich op een historisch dieptepunt. Het is gelukt om de markten voor zeehondenproducten in de Europese Unie en Rusland te sluiten, en we werken hard om te voorkomen dat er op andere plaatsen in de wereld nieuwe markten voor zeehondenproducten ontstaan. Het is tijd om voor eens en voor altijd een eind te maken aan de Canadese commerciële zeehondenjacht.

--SF

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie