Biologen bezorgd over toekomst van de noordkaper na nog een sterfgeval

De populatie van noordkapers in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan kent dit jaar bijna twee keer zoveel sterfgevallen (9) als geboortes (5).

We hebben onlangs nog meer triest nieuws ontvangen over de al zwaar bedreigde Noord-Atlantische noordkaper. Een onderzoeksvliegtuig trof namelijk nog een dode noordkaper in de Saint Lawrencebaai in Canada aan. Tijdens dezelfde vlucht werd een levende noordkaper ernstig verstrikt en met zichtbare verwondingen waargenomen. De dode walvis was al de achtste van de afgelopen paar weken, zodat het totaal aantal dode noordkapers dit jaar op negen komt te staan. Daaronder ook een eenjarige noordkaper die eerder dit jaar dood in Cape Cod Bay werd gevonden. 

Experts in Canada en uit de VS werken onvermoeibaar aan het onderzoek van de walvissen om vast te stellen wat er gebeurt en waarom het gebeurt. Voorlopige resultaten van enkele gevallen waar een necropsie (autopsie van het dier) kon worden uitgevoerd brachten tekenen van trauma door aanvaringen met schepen of verstrikkingen in vistuig aan het licht. De jonge noordkaper die in Cape Cod Bay werd gevonden toonde duidelijke tekenen van uitgebreid stomptrauma, waarschijnlijk veroorzaakt door een aanvaring met een schip.

Het hoge aantal sterftegevallen dit jaar, gecombineerd met een erg laag aantal geboren kalveren (er zijn dit jaar maar vijf geboorten geconstateerd), is erg verontrustend nieuws voor deze populatie die toch al fragiel is.

Ik verkeer al mijn gehele loopbaan in de gelukkige omstandigheid dat ik de kans krijg noordkapers te bestuderen. Dit jaar ben ik voor het eerst bezorgd dat deze populatie op het punt staat voor altijd te verdwijnen. Wat zo triest is, is dat wij als mensen direct verantwoordelijk zijn voor veel van de recente sterftegevallen. Hoewel deze diersoort al sinds de jaren zeventig beschermd is, is ze nog steeds niet hersteld van de impact van de walvisvaart. Er wordt weliswaar niet meer op noordkapers gejaagd, maar mensen zijn nog steeds de directe aanleiding voor hun dood en belemmeren hun mogelijkheden hun populatie naar historische niveaus terug te brengen. 

Het onderzoek, het strandwerk en verlossen van walvissen uit vistuig dat lokale teams uit zowel de VS als Canada iedere dag doen is belangrijk. Nu meer dan ooit is de bescherming die door de Amerikaanse Marine Mammal Protection Act en de Endangered Species Act wordt geboden absoluut cruciaal voor het overleven van deze walvissoort. Aparte financiering en verdere ondersteuning voor wetgeving die noordkapers beschermt zijn essentiële voorwaarden voor onderzoekers en responders om door te kunnen gaan met dit cruciale werk en om voortgang te boeken bij hun pogingen om deze diersoort te helpen erbovenop te komen.

Ik kan alleen maar hopen dat dit voorlopig het laatste slechte nieuws is, maar ik vrees van niet. Ik hoop dat hiermee een duidelijk signaal wordt gestuurd dat wij als onderzoekers, natuurbeschermers, wildbeheerders, industrie en maatschappij allemaal samen kunnen werken om een manier te vinden deze diersoort te redden. Ik wil me geen wereld zonder noordkapers hoeven voorstellen.

--MN

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming