Betere scholing voor Bhutaanse rangers leidt tot betere natuurbescherming

In bovenstaande diavoorstelling zijn leden van de Wildlife Conservation Division van het Koninkrijk Bhutan te zien, kort na een training die was opgezet in samenwerking met het IFAW en Wildlife Trust of India (IFAW-WTI). Deze speciale training, die een maand duurde, was bedoeld voor de mensen die in Bhutan in de frontlinie werken  en ging over de preventie van wildlife-criminaliteit.

~~~

De inzender van deze blog, één van onze IFAW-WTI-medewerkers genaamd Subhamoy, stuurde een aantal prachtige foto’s mee. Onderaan het bericht zijn nog enkele citaten opgenomen van ambtenaren van het departement bosbeheer, die vanaf het begin van de onlangs afgeronde training voor de Wangdue Forest Division zijn verzameld. -- SS

Updates trainingen in Bhutan oktober 2013:

Bhutan is een bijzonder land – om heel veel redenen. Om twee opvallende te noemen: Bhutan is voor meer dan 80% bedekt met bos, en heeft het concept Gross National Happiness (GNH) geïntroduceerd als maatstaf voor de welvaart in het land.

Met een populatie van meer dan 100 tijgers en de strategische ligging in Zuid-Azië, is het land bovendien een belangrijk beschermingsgebied voor tijgers.

De Bhutaanse natuurbeschermingswetten zijn, net als in veel andere landen, toegesneden op de bestrijding van wildlife-criminaliteit en de bescherming van het rijke natuurlijke erfgoed.

Voor elke wet geldt echter dat hij staat of valt met de uitvoering. Om een wet effectief te kunnen toepassen, moeten handhavingsautoriteiten over voldoende praktische kennis en informatie beschikken.

Met het oog daarop heeft de Wildlife Conservation Division van het Koninkrijk Bhutan, in samenwerking met IFAW – Wildlife Trust of India (IFAW-WTI), een speciale, één maand durende training voor Bhutaans frontliniepersoneel verzorgd, gericht op de bestrijding van wildlife-criminaliteit.

Aan de training van de Wangdue Forest Division (WFD) namen meer dan 50 mensen deel. In de sessies, verdeeld over drie dagen, werd onder meer aandacht besteed aan de Bhutaanse natuurwetgeving en internationale wet- en regelgeving, effectieve patrouilletechnieken en het leggen van hinderlagen, het verzamelen en veiligstellen van bewijsmateriaal/monsters, het opstellen van rapporten over overtredingen, het onderscheiden van echte producten en namaakproducten van wilde dieren, etc.

Op de slotdag van de training was er ook aandacht voor veldwerk. De deelnemers kregen onder meer instructies in het identificeren van dieren aan de hand van sporen en aanwijzingen, het zetten van cameravallen, het gebruik van GPS, het herkennen van slangensoorten, en eerste hulp bij slangenbeten.

Onder de trainers waren Aniruddha Mookerjee, Jose Louies en Krishnendu Mondal van IFAW-WTI, en Sangay Dorji, hoofd van het Carnivore Programme van de WCD; bosopzichters – Kinley Rabgay, Ugyen Tenzin, Tshering Zam, en de hoofdopzichter van het Toorsa Strict Nature Reserve, Namgay Wangchuk.

Alle deelnemers ontvingen bovendien een speciale veldkit; uitgereikt door Gomchen Dukpa, Chief Forestry Officer van de WFD.

Soortgelijke sessies zullen worden gehouden in het Jigme Singye Wangchuk National Park (NP), het Toorsa Strict Nature Reserve, het Wangchuk Centennial Park, Thrumsingla National Park, het Bumdeling Wildlife Sanctuary (WLS), het Sakteng WLS, het Samdrup Jongkhar FD en het Samtse FD. De reeks eindigt op 17 november in het Jigme Dorji National Park. Per gebied wordt samenwerking gezocht met de lokale autoriteiten.

In al deze sessies zullen in totaal 450 bosrangers en officials worden getraind en uitgerust.

Dit zeggen de Bhutaanse autoriteiten over de training:

Sonam Wangchuk, hoofd van de Wildlife Conservation Division (WCD) van de regering van het Koninkrijk Bhutan:

“De timing van dit trainingsprogramma had niet beter gekund. Onze mensen in het veld verdienen meer waardering en hebben behoefte aan training en een betere uitrusting om hun werk, namelijk het beschermen van ons natuurlijke erfgoed, beter te kunnen doen. Pas als iemand het gevoel heeft dat hij over alle nodige zaken beschikt, kan hij effectief zijn in zijn werk. Daarom wil ik graag onze partners van IFAW-WTI bedanken dat zij hier aan hebben bijgedragen.”

Ugyen Tenzin, Senior Forestry Officer van de Forest Protection and Enforcement Division en één van de trainers, na een les over natuurwetgeving en handhaving op de 2e dag van de training:

“De frontliniemedewerkers in het veld hebben het beste zicht op de zwakke plekken in onze wettelijke bepalingen. Het is belangrijk om hun mening te horen, en hun suggesties voor een versterking van onze wetgeving serieus te nemen. Zo zijn de meeste van onze collega’s in het veld van mening dat de boetes die in onze wet zijn verankerd, niet voldoende zijn om wildlife-criminaliteit af te schrikken. Onze afdeling werkt op dit moment aan een herziening van de boetestructuur”.

Sangay Dorji, hoofd van het Carnivore Programme onder de WCD, en één van de trainers:

“Deze cursus is cruciaal voor de bescherming van de biodiversiteit in ons land. Onze frontlijnmedewerkers hebben behoefte aan een goede training in moderne technologie en middelen voor de aanpak van milieucriminaliteit en natuurbescherming in de regio. En aan dat doel wordt in belangrijke mate bijgedragen door deze training met steun van IFAW-WTI, in samenwerking met de WCD en het Department of Forest and Park Services. Bovendien kunnen onze frontliniemedewerkers hun reguliere taken veel efficiënter uitvoeren dankzij de velduitrusting die ze hebben ontvangen”.

Namgay Wangchuk, hoofdopzichter van het Toorsa Strict Nature Reserve, en één van de trainers, die lessen verzorgde over het identificeren van dieren aan de hand van bepaalde aanwijzingen en andere secundaire kenmerken:

“De training kwam precies op tijd, aangezien het departement van plan is een landelijk tijgeronderzoek te houden. Dit soort trainingen kunnen de capaciteit en efficiëntie bij dit werk vergroten. En het feit dat de deelnemers als beloning voor hun deelname extra uitrusting ontvangen (uitbreidingskits) werkt absoluut motiverend.”

De deelnemende opzichters gaven ook hun mening over de veldkits.

Pema Thinley, opzichter van de Lobesa Range die anti-stropersoperaties uitvoert ter bescherming van muskusherten:

“Deze kits zullen goed van pas komen in het veld, vooral bij patrouilles in afgelegen gebieden, diep in het bos.”

Dorji, een boswachter van het Sephu Beat Office onder het Wangdue FD:

“Mijn lokale kantoor ligt op 80km van het afdelingskantoor. Ik ben regelmatig op pad in het Sephu-bosgebied, voor patrouilles en anti-stropersactiviteiten. Dit is een nuttige steun in de rug bij onze activiteiten in het veld.”

-- Subhamoy

Ga voor meer informatie over de inspanningen van het IFAW ter bestrijding van wildlife-criminaliteit naar onze speciale pagina over dit onderwerp.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie