België kondigt ivoorvernietiging aan

Vanochtend kwam de Belgische vicepremier Laurette Onkelinx met een fantastische mededeling: België zal op 9 april 2014 de hele voorraad ivoor vernietigen. België sluit zich hiermee aan bij de landen die zich ernstige zorgen maken over de situatie van de olifant en de bloederige ivoorhandel.

Het IFAW is trots om samen met de Belgische overheid dit evenement te organiseren. Het publiekelijk vernietigen van ivoorvoorraden helpt om aandacht te krijgen voor de bedreigde olifanten én het biedt ons een platform om de wereld te laten weten dat we op het punt staan om één van de mooiste dieren op aarde te verliezen. Geschat wordt dat er momenteel 1 olifant per kwartier gedood wordt voor zijn ivoor. Een feit dat er voor zorgt dat olifantenpopulaties zullen verdwijnen als er niet snel iets verandert.

Ik kijk uit naar 9 april. Ik wil de olifanten steunen en ik wil de landen die de illegale ivoorhandel bevechten steunen. Er is gekozen voor deze datum omdat op 10 april de EU haar verdere plannen bekend maakt om wildlife crime te bestrijden.

België is het volgende land dat toegevoegd wordt aan de lijst van landen die hun ivoor al vernietigden. Frankrijk vernietigde onlangs haar voorraad aan de voet van de Eiffeltoren, de Verenigde Staten en China organiseerden evenementen en in het Verenigd Koninkrijk leverden mensen hun eigen ivoor zelfs in. Nog opvallender is het feit dat Tanzania, dat een paar jaar geleden haar voorraden nog wilde verkopen, ook heeft aangekondigd deze te zullen vernietigen, als symbool voor alle dode olifanten.

We kunnen niet langer wachten. In 2011 werd een recordhoeveelheid van 24.000 kilo ivoor in beslag genomen. Een jaar later was dit gestegen tot 30.000 kilo. In 2013 werd een schokkende 41.000 kilo in beslag genomen. Dit is een belangrijke stap; we mobiliseren overheden en mensen om de wildlife criminaliteit te stoppen, er moet nu snel iets veranderen.

--SVT

Kijk voor meer informatie over IFAW’s werk om dieren te beschermen tegen de illegale handel op onze speciale pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie