BEKIJK: Maak van dichtbij kennis met onze jonge beertjes, dankzij de ‘flescamera’

In totaal 16 beertjes verblijven er nu in IFAW’s Berenopvangcentrum in Rusland, in afwachting van hun vrijlating in de herfst. Maak van dichtbij kennis met deze kleine energiebommetjes:

  1. Karel

Karel arriveerde als eerste, op 10 februari. Omdat hij iets meer dan een maand oud was, waren zijn ogen en oren al open. Hij woog rond de 1,9 kilo. Karel komt uit de Republiek Karelië (in het Noord-Europese deel van Rusland). Hij werd gered door een vader en zoon die in het bos hun honden uitlieten. Tijdens de wandeling werd de aandacht van de jongen getrokken door een vogel die hij in de struiken dacht te horen. Hij besloot op onderzoek uit te gaan en stapte van het pad af de sneeuw in. Toen daar plotseling de kop van een enorme beer verscheen, schreeuwde hij het uit van schrik. Zijn honden schoten te hulp en verjaagden de beer. In haar vlucht liet de moederbeer haar kleine jong achter. De vader riep snel naar zijn zoon dat hij het jong moest beschermen tegen de aanstormende honden, waarop de jongen zich instinctief op het jong wierp om het met zijn lichaam af te schermen. Kort daarna belden vader en zoon het IFAW.

2, 3 & 4.         Mishka, Tisha en Sasha

Op 22 februari werden er nog drie berenbroertjes binnengebracht, afkomstig uit de regio Kostroma. Hun moeder werd onbedoeld uit haar hol gejaagd door houthakkers. Gelukkig lag de temperatuur die nacht rond de 0°C en overleefden de beertjes de nacht zonder hun moeder. Twee dagen later werden ze opgehaald door onze medewerkers. Ze waren groter dan het eerste berenjong en 2 tot 3 weken ouder. Ze verkeerden in goede gezondheid, hoewel één van hen aan de koude nacht een hoest had overgehouden. Dankzij antibiotica-injecties kwam hij er weer bovenop.

 

5, 6 & 7.         Vinni, Pooh en Pyatachok

Dit drietal arriveerde op 1 maart, vanuit de regio Tver. Een boswachter was in het bos kapgebieden aan het controleren, toen hij dwars door de sneeuw heen in een berenhol viel. De geschrokken moederbeer ging ervandoor en liet haar jongen achter. De boswachter nam de beertjes niet direct mee, in de hoop dat de moeder zou terugkeren, maar belde wel onze deskundigen voor advies. We adviseerden hem de beertjes toch direct weg te halen, aangezien er geen bewijs is dat moederberen nog terugkeren naar hun hol nadat ze zijn gevlucht. En zonder hun moeder zouden de kleine beertjes onvermijdelijk doodvriezen. De broertjes waren bij aankomst rond de zes weken oud, en wogen respectievelijk 3,1 – 2,6 en 2 kg. De twee grootsten begonnen op de tweede dag na aankomst te eten. De kleinste at pas op de derde dag voor het eerst, en kreeg de eerste twee dagen extra vocht toegediend, via zijn bek, maar ook met onderhuidse injecties.

8 & 9. Masha en Misha

Deze twee berenjongen werden op 11 maart binnengebracht, vanuit de regio Archangelsk. Eind februari werd een moederbeer uit haar hol opgeschrikt door het lawaai van een houthakkerstractor. Na enige tijd hoorden de houthakkers het gejank van de berenjongen. Toen ze gingen kijken, vonden ze drie jonge beertjes in het hol, waarvan er één helaas al was gestorven. De beertjes werden twee weken lang door een gezin verzorgd, dat ze vervolgens afleverde bij ons centrum. Daar kregen ze de namen van het gezin dat in Archangelsk voor ze had gezorgd. Bij aankomst waren ze verzwakt en kleiner dan hun soortgenootjes die al in het centrum verbleven, maar ze zijn aan een snelle inhaalslag bezig!

10. Misha Melnikov

Dit berenjong komt uit de regio Leningrad en arriveerde op 19 maart. Hij werd gevonden en uit zijn hol gehaald nadat zijn moeder was verjaagd door het lawaai van houthakkers. Deze Misha draagt ook nog de ‘achternaam’ Melnikov, om hem te onderscheiden van de andere twee Misha’s in het centrum. Doordat in Russische volksverhalen beren vaak de naam Misha, Mishka of Mikhail hebben, krijgen we veel berenjongen binnen die door hun redders Misha zijn gedoopt.

11 & 12. Margo en Vassili

Deze broer en zus komen uit de regio Pskov en zijn sinds 6 april bij ons. Hun moeder sloeg op de vlucht door lawaai van machines in de buurt. De jongen waren twee dagen alleen in het hol, maar overleefden hun beproeving dankzij het relatief warme weer. Omdat de jongen de eerste drie maanden van hun leven met hun moeder hadden doorgebracht, waren ze behoorlijk wild en bang voor mensen. Ze begonnen direct uit kommen te eten en werden vanaf hun eerst voeding in het quarantainehok gezet.

 

 

13. Permyak

Dit jong kwam op 19 april bij ons vanuit de stad Perm. Hoe hij daar is beland, is onduidelijk. Een lokale hoteleigenaresse trof hem op haar terrein aan en nam de zorg voor het beertje op zich. Dat bleek echter zo zwaar, dat ze het uiteindelijk niet volhield. Een lokaal particulier circus wilde het beertje wel hebben als circusbeer, maar na protesten van dierenactivisten werd besloten het beertje naar ons centrum te brengen. Permyak is behoorlijk wild doordat hij een tijd met zijn moeder heeft doorgebracht nadat ze samen begin maart het hol verlieten. Dat is positief en maakt de kans kleiner dat hij na zijn uitzetting voor overlast gaat zorgen. Hoe wilder hoe beter, zeggen we hier!

14. Victoria

Dit beertje komt uit Moskou! Ze werd op 5 mei aangetroffen in een boom in het stadsdeel Nieuw Moskou. Al direct vanaf het begin zette de regering in Moskou zich in voor de redding van dit jong, waardoor alle benodigde vergunningen en documenten voor haar vervoer en verdere rehabilitatie snel voor elkaar waren.

15 & 16. Varya en Wall-E

Deze twee beertjes, broer en zus, komen uit het district Velikolukski van de regio Pskov. De twee waren na het kwijtraken van hun moeder zo uitgehongerd dat ze ondanks hun angst voor mensen naar het dorp Demidovo trokken. In het opvangcentrum werden ze apart van de andere beertjes in quarantaine geplaatst. Daar bleken ze behoorlijk angstig tegenover mensen, een logisch gevolg van het feit dat ze na het verlaten van hun hol een aardige tijd met hun moeder hebben doorgebracht. We zijn niet van plan het tweetal bij de andere beertjes te zetten; hopelijk blijven ze hierdoor zo wild als ze nu zijn. Deze beertjes zullen waarschijnlijk eerder aan het voortraject naar vrijlating beginnen dan de anderen beertjes in het centrum.

Lees ook: Video: Weesbeertje in Rusland rennen hun vrijheid tegemoet

--MV

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie