Bekijk de video: lot van de laatste berggorilla's in de DRC opnieuw onzeker

Zilverrug-berggorilla Kabirizi in het Virunga National Park in de DRC.En opnieuw laait het geweld op.

Een aantal weken geleden werd de wankele vrede in het oostelijk deel van Oostelijke Democratische Republiek Congo opnieuw verstoord door hernieuwde botsingen tussen het Congolese leger en rebellenmilities die rondom en binnen het Virunga National Park actief zijn.

Het park, dat in 1925 werd opgericht, is het oudste van Afrika en vormt één van de laatste bastions voor de bedreigde berggorilla. Dit is het gebied waar beroemde natuurbeschermers als George Schaller en Dian Fossey het eerste veldonderzoek uitvoerden naar de Gorilla beringei beringei.

Van de naar schatting 790 nog overgebleven berggorilla’s op aarde, leven er zo'n 200 binnen de grenzen van het park. Opmerkelijk genoeg is de gorillapopulatie in het park, ondanks een 12 jaar durende burgeroorlog in de regio, in omvang blijven stijgen; maar hoe lang zal dit nog duren?

Dian Fossey verliet in 1967 door de opgelaaide onrust in Congo noodgedwongen het land en de gorilla’s die ze er bestudeerde. Nu, jaren later, volgen duizenden Congolese vluchtelingen haar voorbeeld, nadat een aantal weken geleden opnieuw een golf van geweld losbarstte.

Terwijl vluchtelingenkampen in Rwanda en Oeganda proberen de enorme toestroom van mensen op te vangen, loopt de situatie in Virunga snel uit de hand. Het Institut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN) evacueert zijn rangers uit de gevechtszone.

En dat is slecht nieuws voor de gorilla’s en andere dieren die worden beschermd door het ICCN.

In juli vorig jaar reisde ik samen met mijn IFAW-collega Céline Sissler-Bienvenu af naar Afrika om samen met het Dian Fossey Gorilla Fund International 6 verweesde Grauer gorilla’s van Rwanda over te brengen naar een rehabilitatiecentrum in de DRC.

Na een succesvolle afronding van de operatie bezochten we samen met rangers van het ICCN het beroemde park, waar we de berggorilla's filmden. Klik op de onderstaande video voor een virtueel bezoek van enkele minuten aan het prachtige Virunga:

Langs vulkaanhellingen omhoog klimmen om een uur lang een unieke blik te kunnen werpen op wilde berggorilla's; het is een ervaring die ik mijn leven lang niet zal vergeten. In deze onzekere tijden denk ik aan de dominante zilverrug Kabirizi en zijn familiegroep en duim ik voor hun veiligheid.

Het verlies van één enkele familiegroep zou al vernietigende gevolgen kunnen hebben voor het behoud van de berggorilla.

--MB

Lees meer over de inspanningen van het IFAW voor primaten.

Maakt u zich net als ik grote zorgen over de berggorilla’s, gaat u dan direct naar de website van het Fossey Fund voor de meest recente veiligheidsverslagen en help ons allemaal de dieren in nood te beschermen.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie