Bedreigde Amoertijger weer uitgezet in het wild

Bedreigde Amoertijger weer uitgezet in het wild
maandag, 13 mei, 2013
Bastak Nature Reserve, Far East, Russia

Een tijgerin genaamd Zolushka (Russisch voor Cinderella) is succesvol uitgezet in het wild door het International Fund for Animal Welfare (IFAW), in samenwerking met Phoenix Fund, Special Inspection Tiger, A.N. Severtsov Institute of Ecology and Evolution en de Russische Academy of Sciences.

Zoals wel vaker gebeurt in het verre oosten van Rusland, werd deze tijgerin wees in de winter van 2012. Cinderella’s moeder is waarschijnlijk het slachtoffer geworden van stropers.

                                                                                                                                             

“Het leefgebied van de tijger krimpt. Hun jachtterrein wordt kleiner door het overmatig kappen van hout en door branden. Het afnemen van de populatie hoefdieren (de belangrijkste prooi van de tijger) is ook een grote zorg,” vertelt Maria Vorontsova, directeur IFAW Rusland. “Stroperij is een bloeiende handel, tijgers zijn veel geld waard in de traditionele medicijnindustrie in China. Al deze feiten zorgen ervoor dat veel tijgerinnen sterven. Hongerige en uitgeputte tijgerwelpjes gaan dan in steden en dorpen op zoek naar voedsel.”

Cinderella werd gered en opgevangen in een rehabilitatiecentrum voor bedreigde diersoorten, gebouwd door het Severtsov Institute of Ecology and Evolution en Inspection Tiger vlakbij het stadje Alexeyevka in Primorsky Krai.

Dankzij de inspanningen van deze twee organisaties, financieel bijgestaan door het IFAW, en het Phoenix Fund, kon Cinderella een speciaal rehabilitatieprogramma volgen.

De tijgerin verbleef een jaar in het rehabilitatiecentrum. Ze werd scherp in de gaten gehouden door natuurbeschermers die haar fysieke conditie monitorden en haar voorbereidden op een terugkeer in het wild.

Cinderella leerde om te jagen en haar prooi te besluipen. Ruim zes maanden kreeg de tijgerin alleen levende herten, zwijnen en wasberen te eten, waar ze eerst op moest jagen in haar afgesloten territorium.

Het contact met mensen werd tot een minimum beperkt. Cinderella werd via videocamera’s in de gaten gehouden.

“Cinderella is voorbereid op haar terugkeer naar de natuur; ze is in goede conditie, ze besluipt en bejaagt haar prooi en ze vermijdt contact met mensen,” legt Dr. Viatcheslav Rozhnov, plaatsvervangend directeur van het Severtsov Institute of Ecology and Evolution, uit.

“Dankzij de deskundigheid van de medewerkers van het rehabilitatiecentrum, is Cinderella klaar voor de volgende – onafhankelijke - stap in haar leven,” zegt Sergei Bereznuk, directeur van het Phoenix Fund.

Cinderella werd uitgerust met een zender. Ze werd deze week vrijgelaten in het Bastak Nature Reserve in Primorsky Krai, waar ze in de gaten gehouden zal worden door rangers. De zender toont al aan dat de tijgerin zich door het reservaat beweegt. De deskundigen zijn hoopvol over het succes van haar uitzetting.

“Hopelijk past ze zich goed aan en zal ze zich snel voortplanten,” zegt Vorontsova. “Vandaag, terwijl er nog slechts 3200 tijgers in het wild leven waarvan 400 in Rusland, is elk tijgerleven kostbaar in onze strijd hen voor uitsterving te behoeden.”

Post a comment

Mediacontact

Michael Booth (IFAW Headquarters)
Contact phone:
+1 (508) 648-3556
Contact email:
Anastasia Ivanova (IFAW Russia)
Contact phone:
+7 (903) 212 57 93
Contact email:

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie