Bali: hondje Marti raakt in haar korte leven vele harten

Marti op een strand op Bali.Een mooie, ontroerende brief van een Balinese vrouw die gisteren haar geliefde hond moest laten inslapen.

Haar hond heette Marti.

Marti werd zaterdagavond door de ambulance van de Bali Animal Welfare Association (BAWA) binnengebracht met ernstige neurologische klachten, die zelfs na intensieve behandeling niet verdwenen.

Gezien het gevaar van hondsdolheid op Bali moeten we bovendien heel voorzichtig omspringen met honden die symptomen vertonen die op de ziekte zouden kunnen wijzen (wat bij deze hond het geval was). 

Marti was in ieder geval heel erg ziek, en haar vooruitzichten waren somber. Met het oog op het risico van rabiës, de ernst van haar toestand en het feit dat ze nergens op reageerde, moesten we het moeilijke besluit nemen om haar te laten inslapen.

Marti’s baasje is een sympathieke vrouw genaamd Wulan, die haar een aantal maanden eerder via BAWA had geadopteerd.

Het hondje was door BAWA van straat gehaald toen het nog maar een paar weken oud was, en vervolgens aan dit nieuwe zorgzame baasje toevertrouwd. 

Dankzij de liefdevolle verzorging van Wulan ontwikkelde Marti zich binnen enkele maanden van een sterk vermagerde, schurftige puppy tot een vrolijke jonge hond met een glanzende vacht.

Het IFAW werkt samen met BAWA aan de ontwikkeling van een gemeenschapsproject voor huisdierenwelzijn.

In het kader van deze samenwerking bouwen we onder meer samen met de medische staf van de BAWA-kliniek aan uitbreiding van de capaciteit en we helpen bij het oplossen van diverse grote problemen waar de medewerkers hier mee kampen.

Marti’s levensgeluk was volledig te danken aan BAWA en haar nieuwe bazin Wulan. Als BAWA niet had ingegrepen, dan was puppy Marti uiteindelijk onvermijdelijk bezweken aan de gevolgen van schurft, parasieten en ondervoeding. En toen Marti later zo ernstig ziek werd, kon BAWA haar uit haar lijden verlossen door haar vredig te laten inslapen.

Er zijn veel mensen op Bali die goed zijn voor honden en zich hun lot aantrekken. Op het eiland heerst echter een diepgewortelde mythe dat de honden van Bali wild en onbenaderbaar zijn.

De werkelijkheid is dat de honden alleen maar schuw zijn omdat ze zonder mensen zijn opgegroeid en ze hen daarom niet direct vertrouwen.

BAWA plaatst elk jaar honderden Balinese honden bij gezinnen. En iedere hond laat de nieuwe baasjes en hun kinderen zien dat Balinese honden liefdevolle, gehoorzame kameraden kunnen zijn, als ze maar goed behandeld worden.

Wulan was zo’n nieuwe baasje, die iedereen in haar vriendenkring en haar buren liet kennismaken met de vriendelijkheid van een Balinese hond.

In Wulans eigen woorden: “… Marti is als een medicijn, dat al mijn vrienden heeft genezen van hun onredelijke angst voor honden…”

Marti werd maar zes maanden oud.

--Kati

 

Hallo allemaal...

Ik wilde jullie vertellen dat Marti vandaag is overleden, waarschijnlijk aan de gevolgen van rabiës.

Ik was echt ondersteboven toen ik het nieuws van de BAWA-kliniek hoorde, omdat ik heel dol op haar was… ook al had ik haar pas een paar maanden, ik was helemaal verliefd op haar geworden...

Marti is nu naar een betere plaats, in de hemel… ik moet steeds huilen als ik aan haar denk..

maar ik ben blij dat ik er voor haar kon zijn, in goede en slechte tijden...

De laatste dag met Marti: ze probeert op te staan, ook al kan ze dat niet, en ondanks alles kwispelt ze steeds, omdat ze blij is dat ik er ben. Ze weet dat ze dood gaat, maar toch blijft ze proberen om te lopen, ook al valt ze steeds om als ze dat doet.

Daarna lag Marti naast me te slapen en ze zakte 15 minuten lang weg, en ik moest huilen… maar toen werd ze toch weer wakker, jankend omdat ze zoveel pijn had.

En dan begint ze te trillen, en ik zie dat ze heel moe is. Ik ben verdrietig omdat ik niets kan doen om haar te helpen... als ze weer rustig wordt, draai ik muziek voor haar: I believe in You van Il Divo.

Ik hoop dat ze als ze dit hoort, weet dat God veel beter voor haar zal zorgen dan ik dat kan.

De ambulance van BAWA komt aan bij mijn huis en ze nemen haar mee. Het is de laatste keer dat ik haar vasthoud, als ik haar naar haar kooi draag... en dit is de laatste keer dat we elkaar in de ogen kijken.

Dit laatste moment met haar zal ik nooit vergeten..

Jullie moeten weten dat Marti als een medicijn was, ze genas mijn vrienden van hun onredelijke angst voor honden. Dankzij Marti zijn ze nu niet meer bang voor honden.

BAWA, bedankt dat ik van jullie voor Marti mocht zorgen. Het spijt me dat ik geen beter baasje voor haar heb kunnen zijn...

Marti, ik houd heel veel van je...

En ik vind het verschrikkelijk voor Beach, alias Darti, de andere hond die ik heb geadopteerd. Zij was Marti’s beste vriendin.

Ik heb wat foto’s van Marti meegestuurd. Ik hoop dat jullie die willen bewaren of afdrukken en bij BAWA willen ophangen.

Zodat iedereen weet dat Marti een lieve hond was, een prachtig dier dat altijd een speciaal plekje in mijn hart zal hebben.

Met vriendelijke groet,

Wulan

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam