Autoriteiten luchthaven Caïro verijdelen smokkelpoging valken

Bij de valken die levend werden onderschept op de luchthaven waren de ogen dichtgenaaid met hechtdraad om ze rustig te houden.

De beveiliging op Caïro International Airport heeft een Egyptische passagier tegengehouden die probeerde 41 slechtvalken Bahrein binnen te smokkelen. Aangenomen wordt dat hij de bijzondere vogels daar wilde verkopen.

De valken werden onderschept en in beslag genomen nadat een douanebeambte bij een röntgenscanner verdachte donkere vormen had gezien in de grote tassen.

Bij verdere controle werden de verdoofde valken ontdekt. In een klaarblijkelijke poging om paniek bij de vogels te voorkomen en ze rustig te houden, hadden de smokkelaars hun ogen met hechtdraad dichtgenaaid.

In de dozen waarin ze werden aangetroffen, zaten ook ijszakken om de vogels tijdens het transport koel te houden, ondanks de reële kans dat dit bij direct contact gevaarlijk zou kunnen zijn voor de vogels.

De algemeen directeur van de veterinaire quarantaineafdeling van de luchthaven, dr. Safwat Al Mubarak, die erbij werd geroepen, stelde vast dat het om slechtvalken ging.

Onder de voorwaarden van Bijlage I van de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Dieren en Planten (CITES), is de internationale handel in slechtvalken voor commerciële doeleinden strikt verboden. Volgens dokter Mubarak kan de waarde van één valk oplopen tot 300.000 Egyptische ponden, zo'n 16.000 euro.

De vogels werden voor verdere verzorging overgedragen aan de afdeling Wilde dieren van de dierentuin van Gizeh. "Na verwijdering van de hechtingen bij de ogen en de wikkels rond de vleugels, behandeling van verwondingen en een medisch onderzoek, zullen ze binnenkort weer worden uitgezet in hun natuurlijke leefgebied," aldus dokter Ragy Toma, hoofd van de afdeling Wilde dieren.

IFAW Midden-Oosten en Noord-Afrika heeft op dit moment contact met de administratieve instantie voor CITES in Egypte en heeft hulp aangeboden bij de uiteindelijke uitzetting.

Al eeuwenlang hebben valken in het Midden-Oosten een bijzondere culturele betekenis. De traditionele valkerij wordt er nog altijd op grote schaal beoefend.

Om de illegale handel in valken binnen hun landsgrenzen te bestrijden, hebben de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en andere landen op het Arabisch Schiereiland een speciaal paspoortsysteem ingevoerd voor de valkerij. Elke valk dient voortaan te beschikken over een paspoort dat pas aan de eigenaar wordt afgegeven nadat deze aan de autoriteiten de noodzakelijke informatie heeft verstrekt, waaronder verplichte CITES-documentatie.

--DAK

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie