Aangevallen nevelpanter na operatie hersteld en vrijgelaten

De bijna volwassen vrouwtjesnevelpanter werd gevonden door dorpelingen, die haar overdroegen aan het Forest Department in Merapani.Te midden van lachende gezichten en klikkende camera's werd een bijna volwassen vrouwtjesnevelpanter terug uitgezet in het bos. Ze werd eerder gered door dorpelingen. Na een operatie door dierenartsen van IFAW-WTI en een periode van herstel in het Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation (CWRC) in Kaziranga, kreeg de panter haar vrijheid terug. In een oogwenk was ze tussen de bomen verdwenen.

Het jonge vrouwtje was zwaargewond toen ze na bemiddeling door de Golaghat Forest Division van Assam in het CWRC werd opgenomen.

Het schuwe dier was erg gestrest en had veel pijn door een steekwond en een buikwandbreuk aan de rechterkant van haar buik. Ook de tong was beschadigd. Er werd besloten tot opname en een operatie. 

Dierenartsen Panjit Basumatary en Tarique Anowar van IFAW-WTI voerden de operatie uit. Voor nazorg en verdere behandeling werd het dier vervolgens in een speciale ruimte gehouden.

"Aan een steekwond aan de rechterkant van haar buik was te zien dat ze door iets was aangevallen," vertelde dr. Basumatary, die het dier opereerde."Aan de wond in haar tong en het gestolde bloed in haar bek, en een steekwond aan de rechterkant van haar buik, was te zien dat ze door iets was aangevallen," vertelde dr. Basumatary, die het dier opereerde.

Toen de wond geheeld was en ze haar wilde instincten terug had gekregen, werd besloten om de nevelpanter (de kleinste van de grote kattensoorten), terug uit te zetten in de buurt van de vindlocatie. De gekozen uitzetlocatie grenst aan de bossen van Nagaland, langs de rivier de Yangri in het Merapani bosreservaat, dat op de grens tussen Assam en Nagaland ligt.

Als onderdeel van de medische controle die voor de uitzetting in het CWRC werd uitgevoerd, is een microchip ingebracht.

Dr. C. Muthu Kumarvel van de Forest Division van Golaghat sprak zijn waardering uit voor de inspanningen van het IFAW-WTI-team van het CWRC, en zei: “Het is goed om te horen dat de nevelpanter na redding en behandeling met succes terug is uitgezet in het Merapani-gebied, langs de grens tussen Assam en Nagaland.”

Dokter Panjit Basumatary, de hoofddierenarts van het CWRC die verantwoordelijk was voor de zorg voor de nevelpanter, was verheugd dat ze terug kon worden uitgezet op de plek waar ze oorspronkelijk werd gevonden. “Ik hoop dat ze het redt in de vrije natuur en niet opnieuw zo'n beproeving hoeft door te maken. Ze zal door de boswachters van Assam en Nagaland in de gaten worden gehouden,” zo vertelde hij.

IFAW-WTI heeft tot nu toe zeven nevelpanters in Assam opgevangen. Vijf daarvan waren afkomstig uit het westelijke deel van Assam, in de buurt van Manas National Park. Twee tweetallen nevelpanters zijn met succes gerehabiliteerd en uitgezet, één mannetje wacht op dit moment op vrijlating. In 2010 werd melding gemaakt van een afgedwaalde, bijna volwassen nevelpanter in Silonijan. Het IFAW-WTI-team van het CWRC kwam direct in actie en liet het dier binnen een dag weer vrij.

De gekozen uitzetlocatie grenst aan de bossen van Nagaland, langs de rivier de Yangri. Het is voor het eerst dat een exemplaar van deze schuwe grote kattensoort na een operatie terug is uitgezet. Reden te meer voor een grote glimlach op de gezichten van de dierenartsen van IFAW-WTI.

--RG

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie