Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime

Rikkert Reijnen

Hoofd Programma Wildlife Crime

Rikkert is sinds 2008 in dienst bij het IFAW. Zijn focus ligt op de bestrijding van wildlife crime en bescherming van de Afrikaanse olifant. Zijn voornaamste missie is het activeren van beleidsmakers in Europa om beschermingsprojecten in Afrika te ondersteunen. Hij laat geen mogelijkheid onbenut om politieke aandacht te vragen voor de illegale handel in wildlife producten zoals ivoor, en het verdwijnen van leefgebied van iconische diersoorten als olifanten. Volgens Rikkert heeft Europa een sleutelrol te vervullen in de bescherming van wilde dieren en hun leefgebied in Afrika.

Eén van zijn focusgebieden is de Hoorn van Afrika, een regio die zowel de bron is van een aantal wilde diersoorten die op grote schaal worden gestroopt, als een gebied waarlangs veel illegale wildlife (producten) richting consumptielanden in het Midden-Oosten en Azië worden gesmokkeld.

Rikkert maakt zich ook hard voor een veilige terugkeer van de wolf in Nederland. In samenwerking met zijn Duitse IFAW-collega’s worden projecten opgezet om draagvlak te creëren onder specifieke doelgroepen, zodat wolven en mensen goed naast elkaar kunnen leven.

Naast zijn werkzaamheden voor het IFAW is Rikkert bestuursvoorzitter van de stichting ‘Moroccan Primate Conservation’. Deze organisatie heeft tot doel de zeer bedreigde Berberaap in Marokko te beschermen tegen stroperij en verlies van habitat.

Voordat hij bij het IFAW in dienst kwam gaf Rikkert zes jaar lang leiding aan de beleidsafdeling van Stichting AAP. Hij staat aan de wieg van de totstandkoming van de nationale positieflijst voor exotische huisdieren en het nationale verbod op wilde dieren in het circus.