Bij ons werk ter bescherming van zeehonden heeft de handel in zeehondenproducten onze speciale aandacht.

In 1983 kwam in Europa een verbod tot stand op de import van producten van 'whitecoats' (pas geboren zadelrobben), een maatregel die over een periode van tien jaar het leven van meer dan een miljoen pasgeboren zeehonden zou redden. Dit was een gevolg van onze inspanningen om de wreedheid van de commerciële jacht aan de wereld te tonen. In 2009 stelde de Europese Unie een handelsverbod in op alle zeehondenproducten, met uitzondering van producten van Inuit, waardoor het leven van nog meer zeehonden wordt gered.

In China en andere delen van Azië groeit de weerstand tegen producten die van de wrede zeehondenjacht afkomstig zijn. Wij voeren campagne om consumenten in Azië bewust te maken van het brute karakter van de commerciële jacht en om te voorkomen dat er nieuwe afzetgebieden voor zeehondenproducten ontstaan.

Ons werk, dat door miljoenen gelijkgezinde mensen over de hele wereld wordt gesteund, heeft al bijgedragen aan de totstandkoming van een handelsverbod in 30 landen en gezorgd voor een afgenomen vraag naar zeehondenproducten. We zullen samen blijven strijden totdat er geen handel in zeehondenproducten meer is en er geen zeehonden meer worden gedood.

Tijdlijn van een krimpende markt

 • 1972 Het Amerikaans congres neemt de Marine Mammal Protection Act aan, die onder meer de import van zeehondenproducten verbiedt.
   
 • 1983 Onder druk van het IFAW komt er in Europa een verbod op de import van producten van 'whitecoats' (pasgeboren zadelrobben) en 'bluebacks' (jonge klapmutsen).
   
 • 1987 De Canadese regering verbiedt de commerciële jacht op pasgeboren zadelrobben ('whitecoats') en klapmutsen ('bluebacks') in Canadese wateren.
   
 • 1990 Onder aanmoediging van het IFAW stopt Zuid-Afrika met de jacht op Kaapse robben.
   
 • 2006 Mexico verbiedt de import en export van zeezoogdieren, waaronder zeehonden.
   
 • 2007 Naar aanleiding van een IFAW-campagne voeren België en Nederland een nationaal verbod op de import van zeehondenproducten in.
   
 • 2009 Rusland verbiedt het doden van zadelrobben jonger dan 12 maanden.
   
 • 2009 De EU voert een handelsverbod in op alle zeehondenproducten, met uitzondering van producten afkomstig van de jacht door Inuit.
   
 • 2010 Het IFAW blijft zich opwerpen voor de instandhouding van het Europees verbod en blijft bij de autoriteiten van betrokken landen hameren op de wreedheid van de commerciële jacht.
   
 • 2013 Canada en Noorwegen vechten het verbod van de Europese Unie op de import van zeehondenproducten aan bij de Wereldhandelsorganisatie.
Stop Canada's commerciële zeehondenjacht

Stop Canada's commerciële zeehondenjacht

Word donateur

Ons werk kunnen wij niet doen zonder uw steun. Steun ons, word donateur en help de dieren.

Andere manieren om te doneren