Hoewel al sinds 1986 een wereldwijd verbod op de commerciële walvisjacht geldt, worden elk jaar nog steeds zo’n 1.000 walvissen zonder noodzaak en op wrede wijze gedood. De Japanse, Noorse en IJslandse walvisvloten blijven hun harpoenen afvuren op deze intelligente dieren, die net als wij pijn en emoties kennen. Met steun van hun regering, maar tegen de wil van een groot aantal landen in, gaan ze op jacht om geld te verdienen, niet uit noodzaak of voor wetenschappelijke doeleinden, zoals sommigen beweren.

Het IFAW voert campagne tegen de commerciële walvisjacht

Australië probeert Japanse walvisvaarders via Internationaal Gerechtshof te stoppen

De bescherming van walvissen is een van IFAW’s prioriteiten. Ons kantoor in Sydney, dat al jaren met succes diverse initiatieven ondersteunt, strijdt in de voorste gelederen tegen de slachtingen in de Zuidelijke IJszee.

Hoewel Australië zelf in 1978 de walvisjacht verbood, lopen de walvissen in de omringende zeeën nog steeds gevaar. In 2007, tijdens de vergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) in Alaska, zette een subcommissie helder uiteen welke juridische instrumenten de Australische overheid ten dienste staan om Japan van de jacht op walvissen in de Zuidelijk IJszee – onder welke dekmantel ook – te weerhouden.

Tussen 2006 en 2009 organiseerde het IFAW vier maal een internationaal forum met juridische deskundigen, die tot de conclusie kwamen dat de walvisjacht door Japan in de Zuidelijke IJszee onwettig was. In mei 2010 klaagde Australië Japan bij het Internationaal Gerechtshof aan vanwege de ‘wetenschappelijke’ walvisjacht. Nooit eerder was bij dit gerechtshof een zaak aanhangig gemaakt waarbij de bescherming van de natuur of het milieu in het geding was. In juni 2013 stelde het Internationaal Hof van Justitie Australië en Japan in de gelegenheid hun mondeling pleidooi te houden.

 Volgens het IFAW hebben deze hoorzittingen in Den Haag aangetoond dat de jacht door Japan, zogenaamd voor onderzoek, geen wetenschappelijke waarde heeft. Het IFAW pleit ervoor om het walvisreservaat in de Zuidelijke IJszee uiteindelijk echt tot een beschermd gebied te maken voor de honderdduizenden walvissen die er jaarlijks heen trekken om te foerageren.

Word donateur

Ons werk kunnen wij niet doen zonder uw steun. Steun ons, word donateur en help de dieren.

Andere manieren om te doneren