Internationale samenwerking bij de controle op smokkelaars en stropers is van cruciaal belang om soorten te beschermen die met uitroeiing worden bedreigd door op geld beluste mensen. Het IFAW wil in de strijd tegen de illegale handel optimaal bijdragen aan effectieve controle en handhaving

Over de hele wereld heeft het IFAW al meer dan 2.300 douaniers en controleurs opgeleid die levende dieren en illegale producten van wilde dieren moeten opsporen en onderscheppen voordat ze de grens over worden gesmokkeld.

IFAW is een samenwerkingsverband aangegaan met INTERPOL, de grootste internationale politieorganisatie ter wereld. Doel van de samenwerking is het aanpakken en ontmantelen van de misdaadsyndicaten die betrokken zijn bij de smokkel van levende dieren en producten van dode dieren. We werken onder meer samen bij instructieworkshops en handhavingsoperaties.

Als eerste niet-gouvernementele organisatie sloot het IFAW onlangs ook een Memorandum van Overeenkomst met het Directoraat Veiligheid van INTERPOL.

Het IFAW verleent assistentie aan handhavingsinstanties via financiële steun aan onderzoek en operaties die op de afbraak van de binnenlandse markten voor illegale producten en internationale toeleveringsketens zijn gericht. We geven ook steun aan de ontwikkeling van handhavingsnetwerken in kritieke regio’s.

In 2014 leverde het IFAW een bijdrage aan een baanbrekende operatie waarbij 28 landen van China tot Afrika betrokken waren en die gericht was tegen de stroperij en illegale handel in wildlife, onder de codenaam ‘Operatie Cobra II’. Er werden duizenden levende dieren en wildlifeproducten in beslag genomen en diverse leiders van criminele bendes werden gearresteerd.

In 2012 sloot het IFAW zich aan bij een gezamenlijk initiatief van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en een aantal publieke en particuliere instellingen in Ethiopië en Botswana ter voorbereiding op de ontwikkeling van een handhavingsnetwerk ter bescherming van wildlife in de Hoorn van Afrika en zuidelijk Afrika. Het was voor het eerst dat de landen in deze regio’s bijeenkwamen om afspraken te maken voor het ontwikkelen van een samenwerkingsmodel in de strijd tegen de illegale handel in deze regio’s.

Daarnaast ondersteunt het IFAW handhavingsinstanties door belangrijke informatie die ons vanuit het veld bereikt, te verzamelen en te verspreiden. Na een tip van het IFAW in december 2011 maakten Chinese handhavingsfunctionarissen een eind aan de verkoop van honderden flessen tijgerwijn en snijwerkjes van neushoornivoor op een met veel publiciteit omgeven veiling in Beijing.

In 2012 lichtte ons kantoor in Frankrijk de internationale media in over het feit dat stropers in Bouba Njida Park in Kameroen in een paar weken tijd honderden olifanten hadden afgeslacht. Hierdoor zag de regering zich genoodzaakt het leger in te zetten om de stropers van nog meer moorden te weerhouden.

Het IFAW werkt intussen ook samen met mensen en netwerken in het veld om de autoriteiten van betrouwbare informatie te voorzien die kan helpen voorkomen dat wilde dieren door stropers worden gedood en als handelswaar worden misbruikt.

Word donateur

Ons werk kunnen wij niet doen zonder uw steun. Steun ons, word donateur en help de dieren.

Andere manieren om te doneren