Teloorgang en herstel van Manas National Park, India

 

Manas National Park, in het uiterste noorden van India en deels in Bhutan, is een van de belangrijkste beschermde natuurgebieden van India. In dit ecosysteem, dat voornamelijk uit grasland bestaat, leven maar liefst 21 diersoorten die in Bijlage 1 van de Indiase Wet op de Dierenbescherming als bedreigde soort zijn opgenomen, zoals de tijger, de Aziatische olifant, de eenhoornige neushoorn, gouden langoeren en goudkatten, Assamkonijnen, moerasherten, gaurs en nevelpanters.

Maar de roerige jaren '80 en het begin van de jaren '90 eisten een zware tol onder de dieren in dit gebied.  In nauwelijks 10 jaar tijd werden bijna alle 100 neushoorns, een groot aantal moerasherten en wilde buffels en tal van olifanten en tijgers gedood.

Toen de rust in deze regio weer enigszins was teruggekeerd, zijn we met Wildlife Trust of India (WTI) en het Ministerie van Natuur in Assam aan de slag gegaan om dieren in dit gebied te herintroduceren. We namen ons voor om van dit gebied een van de meest bijzondere natuurparken ter wereld te maken.

Manas krijgt zijn wilde dieren terug

Toen de interne conflicten onder controle waren, zijn we samen met onze partner Wildlife Trust of India (WTI) en het Ministerie van Natuur van Assam begonnen met het transport van neushoorns, olifanten en andere dieren naar dit park. Tot nu toe zijn 6 neushoorns en 11 olifanten naar dit park overgebracht, waaronder een groep van 5 olifanten in 2011.

Voordat we ze konden uitzetten Manas National Park, hebben we al deze weesdieren een tijdlang in ons eigen Wildlife Rescue Centre nabij Kaziranga verzorgd. Ze konden echter niet in Kaziranga zelf worden uitgezet, omdat de bevolkingsdichtheid daar te hoog is. Sommige jonge dieren hadden hun moeder door toedoen van stropers verloren, andere waren van de kudde gescheiden geraakt na een confrontatie met mensen of als gevolg van een overstroming of andere natuurramp.

In Manas pakken we stropers aan in samenwerking met de lokale autoriteiten. Ook verzorgen we trainingen aan parkwachters, zodat de wildstand op deze werelderfgoedlocatie weer de kans krijgt op te bloeien.