Toekomst van walvissen op het spel

maandag, 8 december, 2008
IFAW protesteert tegen geheime vergadering van IWC in Engeland

Cambridge – maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 december wordt in een geheime vergadering van het IWC (International Whaling Committee) de mogelijkheid voor het hervatten van de commerciële jacht op walvissen besproken.

De vergadering vindt plaats in Cambridge, Engeland. Slechts 24 landen nemen deel in deze zogenaamde “Small Working Group” van het IWC. IFAW en andere non-gouvernementele organisaties en observatoren, die normaal gesproken wel toegang krijgen tot vergaderingen van de IWC, mogen niet deelnemen. Ook kan het IFAW de vergaderstukken niet inzien.

Het IFAW is zeer bezorgd dat de geheime onderhandelingen een opmaat zijn voor het hervatten van de commerciële walvisjacht. Het IFAW is tegen iedere vorm van jacht op walvisachtigen, zowel commerciële jacht als de zogenoemde wetenschappelijke jacht. Het huidige moratorium op de commerciële jacht, dat stamt uit 1986, moet gecontinueerd worden. IFAW zal buiten de vergadering om in contact treden met deelnemers en protesteren tegen de gang van zaken.

Rikkert Reijnen, campaigner voor het IFAW in Nederland: “De walvisjacht is een bedreiging voor vele walvissoorten die nog altijd met uitsterven worden bedreigd. Vervuiling, het groeiende aantal aanvaringen met schepen, vissersnetten en geluidsoverlast zetten zware druk op de nog levende populaties. Ook het doden van walvissen gaat met zeer veel dierenleed gepaard. Het humaan doden van walvissen is simpelweg onmogelijk. De dieren voeren een gruwelijke doodsstrijd van vele uren.” 


 

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email:

Deskundigen

Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming