Tranen en blijdschap bij vertrek van de “4 gorilla’s van Taiping” naar Kameroen

donderdag, 29 november, 2007
Pretoria, Zuid-Afrika
Er vloeiden vanavond tranen van blijdschap en tranen van verdriet toen de 4 gorilla’s van Taiping Zuid-Afrika verlieten om naar hun thuisland Kameroen te gaan.

“Wat echter alles overheerst is het gevoel, dat er vandaag iets ongelooflijk belangrijks tot stand is gebracht. We hebben de handelaars in bedreigde wilde dieren en planten op ondubbelzinnige wijze duidelijk gemaakt, dat we hun weerzinwekkende activiteiten niet langer tolereren”, zei Christina Pretorius van het International Fund for Animal Welfare (www­.ifaw.org).
 
“Daar mogen we allemaal terecht trots op zijn.”
 
Met de terugkeer van de gorilla’s komt een eind aan een vijf jaar durend vervolgverhaal rond deze gorilla’s, die de bijnaam “Vier van Taiping” kregen. De dieren raakten verstrikt in politiek getouwtrek tussen verschillende landen en internationale wetten en regels. Intussen kregen ze grote bekendheid als een voorbeeld van de weelderige illegale handel in bedreigde soorten.
 
De gorilla’s, een mannetje en drie vrouwtjes, kregen in 2002 voor het eerst aandacht van de internationale media nadat ze met vervalste documenten naar Maleisië waren gesmokkeld.  Later bleek uit DNA-onderzoek, dat de dieren in Kameroen in het wild waren gevangen voordat ze naar Maleisië werden geëxporteerd. In 2004, nadat de Maleise autoriteiten beslag op de dieren hadden gelegd, werden ze naar de National Zoological Gardens in Pretoria, Zuid-Afrika overgebracht waar ze sindsdien in veilige bewaring verblijven.
 
In de afgelopen vijf jaar trad het IFAW op als vertegenwoordiger van particuliere organisaties als de Pan African Sanctuary Alliance (PASA), de International Primate Protection League (IPPL), de Last Great Ape Organization (LAGA) en de Pandrillus Foundation. Al deze organisaties hebben intensief gelobbyd om te waarborgen, dat de diverse betrokken regeringen zich aan de regels van de CITES (de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten) houden.  
 
De gorilla’s, die nu ongeveer zes jaar oud zijn, worden naar het Limbe Wildlife Centre in het zuidwesten van Kameroen overgebracht. Het is de bedoeling dat ze zich uiteindelijk bij de gorillapopulatie in dit beschermd gebied voegen om daar de rest van hun leven door te brengen.
 
“We zien de wilde dieren van Africa voor onze ogen verdwijnen”, aldus Christina Pretorius van het IFAW. “De terugkeer van de Vier van Taiping toont duidelijk aan, dat het de moeite waard is om voor de dieren van Afrika te vechten en dat internationale wetgeving moet worden geëerbiedigd.”
 
Kenya Airways betaalt de kosten van het transport van de gorilla’s. Vrijdag reizen de dieren met een lijnvliegtuig van Johannesburg via Nairobi en Douala naar Kameroen.
 
Imperial Truck Hire is zo vriendelijk het wegtransport van de gorilla’s naar het vliegveld voor zijn rekening te nemen.Post a comment

Mediacontact

Christina Pretorius (IFAW, Southern Africa)
Contact phone:
+27 21 424 2086
Mobiele telefoon:
+27 82 330 2558
Contact email: