IFAW zet neushoorns weer uit in de vrije natuur in India

maandag, 29 januari, 2007
Assam, India
Het IFAW (the International Fund for Animal Welfare, www.ifaw.org) en partnerorganisatie WTI (Wildlife Trust of India) hebben bekendgemaakt, dat twee eenhoornige Aziatische neushoorns (Rhinoceros unicornis) met succes zijn uitgezet in een natuurgebied in India, geassisteerd door het ‘Assam Forest Department’.

De neushoorns – jonge vrouwtjes die de namen Manasi en Roje kregen – werden gered toen de rivier de Brahmaputra (zoals ieder jaar) buiten haar oevers was getreden en grote stukken land onder water had gezet. De redding van deze twee driejarige neushoorns vond plaats in de zomer van 2004, waarna zij in het Center for Rehabilitation and Conservation (CWRC) werden verzorgd en voorbereid op een terugkeer in de natuur. Het CWRC bevindt zich nabij Kaziranga National Park, in het noordoosten van India. Het kwam in 2001 tot stand na samenwerking tussen de WTI, het IFAW en de Assam Forest Department. Het CWRC was één van de eerste centra in India die gespecialiseerd zijn in de rehabilitatie van meerdere diersoorten: er worden diverse soorten dieren verzorgd, net zolang tot zij in staat worden geacht uitzetting in de vrije natuur te overleven.

 “Om ze na uitzetting in de gaten te kunnen houden, dragen de neushoorns een halsband met radiozender,” aldus Dr. Ian Robinson, die leiding geeft aan het Noodhulpteam van het IFAW. “We willen al het mogelijke doen om de overgang naar de vrije natuur voor deze dieren tot een succes te maken.”

De neushoorns werden per nachtelijk konvooi vanuit het CWRC naar Manas National Park overgebracht. De uitzetting was een hele gebeurtenis, die werd bijgewoond door meer 100 toeschouwers, dierkundigen en hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Abhajit Rabha, de directeur van Manas National Park en Ritesh Bhattacharjee, die leiding geeft aan het Manas Tiger Project.

“We hebben er alle vertrouwen in dat het de neushoorns goed zal gaan in Manas, want dit project wordt niet alleen gesteund door de overheid, maar ook door de lokale bevolking,” zei M.C. Malakar, hoofdparkwachter van Assam. “Mede dankzij het CWRC hebben we meer dieren kunnen redden en verzorgen dan ooit.  Ik ben het IFAW dankbaar voor het opzetten van dit opvangcentrum, samen met de WTI.”

“Ooit leefden er veel neushoorns in Manas, maar door diverse problemen stierven ze hier uit.  Nu deze jonge neushoorns er aan toe zijn om uitgezet te worden is Manas een goede plaats voor ze, want daarmee kunnen we een bijdrage leveren aan het herstel van de populaties, ” zei D.M. Singh, directeur van Kaziranga National Park. “Vroeger brachten we geredde dieren naar een dierentuin en dat was het dan. Maar nu is rehabilitatie en uitzetting in de natuur mogelijk, dankzij het CWRC.”

In Manas zullen de twee neushoorns in een omheinde ruimte verblijven en later gezelschap krijgen van een ander, vier jaar oud neushoornwijfje, dat vorig jaar al werd overgebracht. Het IFAW en de WTI zetten dit wijfje in februari 2006 op dezelfde plek uit. Zij was toen de eerste neushoorn in Manas in meer dan tien jaar tijd. Ooit telde Manas National Park, dat als werelderfgoed is erkend, meer dan 100 neushoorns.

“Deze hele operatie was mogelijk door de geweldige inspanningen van dierenartsen, het IFAW, medewerkers van de Assam Forest Department, en de dierenverzorgers van de WTI bij het CWRC,” aldus Professor P.C. Bhattacharjee van WTI.

Post a comment

Mediacontact

Chris Cutter (IFAW, Headquarters)
Contact phone:
+1 (508) 737-4623
Contact email:

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie