Wie is wie in Amboseli National Park (oftewel: hoe houd je al die olifanten uit elkaar?)

Ik heb al eens eerder opgemerkt hoe belangrijk het is te beseffen, dat geen twee olifanten hetzelfde zijn. Ze verschillen net zoveel van elkaar als u en ik verschillen van onze vrienden of familieleden.

Misschien vraagt u zich af hoe wij olifanten uit elkaar kunnen houden. Net zoals je in een nieuwe werkomgeving mensen aan hun haarkleur, haarstijl of lichaamslengte probeert te herkennen, zo kijken we bij nieuwe olifanten vooral naar hun oren, slagtanden en staart.

Zoals vingerafdrukken voor elk mens uniek zijn, zo zijn het vooral de oren die een olifant van zijn soortgenoten onderscheiden. De belangrijkste kenmerken zijn de gaten of kerven in de oren, de omvang van de oren, de vorm, de verhoudingen, en vooral ook de aderpatronen. Die aders zijn net zo uniek als vingerafdrukken, hoewel je ze vaak alleen bij de juiste verlichting kunt onderscheiden.

Puur op het gezicht kan ik de meeste dieren van de 60 families in Amboseli herkennen — en als ik er een niet meteen herken, kom ik er meestal toch wel uit door af te strepen wie hij of zij niet is!

De populatie van Amboseli telt momenteel ca. 1300 olifanten en dit aantal neemt nog steeds toe. Er is een ware geboortegolf gaande en volgens de laatste telling zijn er sinds 12 oktober 169 kalveren geboren. En het gaat nog steeds door! We kennen elk dier afzonderlijk aan de hand van identificatiefoto's.

In deze video vertel ik u alles over hoe we olifanten uit elkaar kunnen houden. De moeite waard!

-- VF

Reacties: 1

 
Anonymous
4 years ago

waarom staat nergens waar je een knufel bij krijgt

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Faye Cuevas, Esq.
Stafchef, International Fund for Animal Welfare
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Hoofd Internationale Bedrijfsvoering
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie